O čemu se odlučuje iza zatvorenih vrata SPC?

Izvor: B92, 20.Maj.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O čemu se odlučuje iza zatvorenih vrata SPC?

Kadrovska pitanja i imenovanja novih vladika među temama su o kojima će raspravljati Sabor Srpske pravoslavne crkve.

Iako ova pitanja još nisu stigla na dnevni red, o njima se u javnosti uveliko spekuliše, a povratak vladike Filareta u Mileševsku eparhiju jedna je od glavnih tema.

Tesna većina ga je smenila, malo komotnija se sprema da ga vrati – vladika Filaret čeka odluku Sabora.

Među pitanjima od značaja za život Crkve trebalo bi da se nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pitanje povratka vladike Filareta na čelo Mileševske eparhije nakon samo godine suspenzije.

“Nije to jedino pitanje gde se svi arhijereji neće složiti. Međutim, to pokazuje da takve odluke nisu 100% usaglašene već jednostavno da tu ima nekoliko struja. Ima onih koji jesu da se vrati Filaret, ima onih koji nisu, ima onih koji možda nisu za to da se deo eparhije pripoji Crnoj Gori, možda iu nekih interesa, možda se plaše jakog Amfilohija. Ono što možemo biti sigurni je da Filaret, kom je narušeno zdravlje, koji se leči u Beogradu, na prvo mesto želi da se vrati u svoju eparhjiju“, rekao je verski analitičar Draško Đenović.

Kao razlog za povratak Filareta navode se pisma podrške i peticije vernika koji traže da se vladika vrati u svoju eparhiju, ali i podrška vladike bačkog Irineja Bulovića.

“SPC je u prethodnim godinama donela nekoliko veoma teških odluka koje su pokazale da SPC ima nameru da snosi veliku odgovornost za stanje u jerarhiji. S tim u vezi ne bih ovo uopšte tumačio kao podele već bih tumačio kao vid debate i dijaloga koji doprinosi stabilizaciji situacija u SPC. Ukoliko vladika koji bude bio dovoljno ubedljiv u argumentima pred Svetim arhejerejskom Saborom da se vladika Filaret vrati na svoju episkopsku stolicu ja verujem da će u tom slučaju Sveti arahijerejski sabor podržati te argumente“, naveo je istoričar Aleksandar Raković.

Filaret je razrešen prošle godine sa samo jednim glasom više. Kao jedan od razloga za njegovu smenu navodi se Orden Belog anđela koji je uručio tada haškom optuženiku i lideru radikala Vojislavu Šešelju. Sinod bivšem mileševskom episkopu do danas nije našao novo zaduženje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.