Novopečeni roditelji iz Užica na mukama: Problem se javio već u porodilištu, a o PRIJAVI BEBE I DODATKU NI REČI

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2020, 08:39

Novopečeni roditelji iz Užica na mukama: Problem se javio već u porodilištu, a o PRIJAVI BEBE I DODATKU NI REČI

Rođenje deteta je za svaku porodicu prelomni trenutak u životu.

Pored svih priprema koje se moraju obaviti za dolazak bebe u kuću, kupovine i sređivanja "bebinog kutka", kada novi član porodice dođe na svet, potrebno je ispuniti i neke zakonske obaveze. Jedna od njih je i prijava deteta u matičnu njigu rođenih.

Godinama unazad se te stvari automatski rade u porodilištima, u posebnim službama, koje su dužne da podatke o rođenim bebama proslede lokalnoj Matičnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << službi, radi upisivanja u knjigu rođenih. Ovo je neophodan korak kako bi novopečeni roditelji mogli da se prijave za roditeljski dodatak, a novorođenče što pre dobije zdravstvenu knjižicu.

Portalu Srbija Danas.com javili su se zabrinuti čitaoci iz Užica koji imaju problem sa prijavom deteta u Matičnu knjigu rođenih. Kako su nam objasnili, već danima ne mogu da upišu dete u Matičnu knjigu rođenih, a nisu dobili povratnu informaciju kada će problem biti rešen.

U Matičnoj službi Grada Užica su rekli da kod njih ne postoji nikakav softverski problem i da oni svakodnevno dobijaju podatke o novorođenim bebama iz porodilišta.

- Nemaju nikakvih problema, nego u bolnici ne radi sistem pa nisu uspeli da nam sve proslede – rekla je za portal SrbijaDanas matičar Olga Pašić.

Kako je objasnila, u porodilištu postoji zastoj, zbog tehničkih problema, ali da očekuju da to uskoro bude rešeno. Dodala je i da od pre dva dana stižu prijave iz porodilišta, koje, čim matičari dobiju, odmah obrade. Objasnila je i da su u Matičnoj službi očekivali da im već stignu sve zaostale prijave, ali, da ne znaju zbog čega još uvek nisu dobili podatke.

Roditelji su, zbog postojećeg problema zabrinuti da neće moći da ostvare svoje pravo na roditeljski dodatak. Na to je matičarka Pašić rekla da nema razloga za bilo kakvu zabrinutost:

- Taman posla, rok za to je šest meseci. To će biti sve kako treba – rekla je Olga Pašić. Takođe je rekla i da se iz porodilišta automatski radi i prijava za roditeljski dodatak, tako da novopečeni roditelji nemaju razloga za zabrinutost.

Matičarka Pašić je rekla i da će roditelji, čim deca budu prijavljena u Matičnu knjigu rođenih telefonom dobiti obaveštenje o tome i da će im se proslediti po dva izvoda iz Matične knjige.

Iz porodilišta u Užicu nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar o postojećem problemu niti da saznamo kada će biti rešen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.