Novopazarci ulažu u obrazovanje

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novopazarci ulažu u obrazovanje

Više od 2.500 anketiranih Novopazaraca smatra da najviše novca iz budžeta treba uložiti u obrazovnu infrastrukturu. Prioriteti su renoviranje četiri škole i izgradnja jedne nove. Budžet je veći za 30 odsto nego 2016, ali su potrebe grada, kada je o školama reč, mnogo veće.
Nastava u 7 sati, treća smena, prekobrojna odeljenja i nedostatak prostora. Problemi koji decenijama muče Novopazarce. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Statistika govori da je samo ove godine, u prvi razred upisano 1.600 mališana. Ali i da imaju najveću školu u Srbiji po broju učenika.
 
„U narednoj godini taj problem rešavamo i već je tender raspisan. Kancelarija za javna ulaganja će finansirati rekonstrukciju OŠ „Bratstvo". Vrednost projekta je 530 miliona dinara i samom tom rekonstrukcijom dobićemo dosta. Dobićemo i novih 6 učionica i tad ćemo se rasteretiti i moći ćemo da radimo u dve smene", kaže Dejan Kolundžić, direktor OŠ „Bratstvo".
Novom Pazaru je za rešenje pomenutih problema potrebno bar 7 osnovnih škola. Novca u bužetu za takav poduhvat nema. Ovim tempom, problem će biti rešen, ali tek za deceniju.
„Očekujemo izgradnju jedne nove škole u naselju Šutenovac. Ali to će rasteretiti tri škole, negde oko 700-800 učenika ali i dalje vidno postoji problem", kaže Ulfeta Demčović, član gradskog Veća zadužena za obrazovanje.
Budžetom je najviše ulaganja predviđeno za realizaciju kapitalnih infrstrukturnih projekata. U Gradskoj upravi kažu da je budžet za 2020. godinu skrojen po meri građana, pa je od 3,2 milijarde dinara, 621 milion predviđen za obrazovanje.
 
„Prihodi koje imamo, transferna sredstva od Republike, su i dalje nedovoljni za grad naše veličine i ako gledamo ostale gradove otprilike veličine Novog Pazara, mi smo zaista ubedljivo na poslednjem mestu", smatra Mirsad Jusufović, član gradskog Veća.
Naredni prioriteti u budžetu, po mišljenju građana, su finansiranje vantelesne oplodnje i ozelenjavanje grada.














Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.