Novopazarce od korone brane i lekari i humanitarci

Izvor: RTS, 29.Jun.2020, 15:10

Novopazarce od korone brane i lekari i humanitarci

Novopazarski Zavod za javno zdravlje objavio je da je u tom gradu do 28. juna zabeleženo 466 osoba zaraženih koronavirusom, čak 68 više u odnosu na 26. jun, kada su objavljeni poslednji podaci. Da je stanje alarmantno potvrđuje i struka. Zbog čitave situacije u pomoć su pritekli i građani Novog Pazara.
 U Opštoj bolnici su 123 pacijenta, kaže direktor Meho Mahmutović. Najčešće, najteži slučajevi. Ostali su u Kovid bolnici u Medicinskoj školi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Pola bolnice je Kovid, pola non-kovid. Preraspoređeni su doktori i sestre sa svih drugih odeljenja. Tu su sad i internisti i hirurzi i fizijatri i reumatolozi. Kožni doktori, svi su angažovani, svi doktori opšte prakse koji su ovde, uz  stručnjake koji nam dolaze sa strane i koji imaju malo više iskustva u tome," navodi Meho Mahmutović. 
Borba je da pacijenti ne dođu do respiratora! U tome imaju veliku pomoć stručnjaka iz Kragujevca i Kraljeva.
Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, trenutnu epidemiološku situaciju ocenjuje kao nestabilnu, dosta tešku. "Zahvaljujući pomoći države, pomoći republike, pomoći Ministarstva zdravlja, pomoći Kragujevca kome posebno zahvaljujem, sve to lagano ide ka jednom smirivanju situacije. Očkujemo da bude priliv pacijenata u sledećem periodu povećan," kaže on.
Minisar  Rasim Ljajić veruje da bi situacija mogla da se stabilizuje u narednih desetak dana. Utoliko mu  je  značajnija   pomoć koja  stiže iz okolnih bolnica i zdravstvenih centara, pre svega iz KC Kragujevac, ali i bolnice iz Kraljeva. 
Iz mora dezinformacija i spekulacija, Novopazarci su se izborili humanitarnom akcijom. Dve dame, 24 časa i više od 36 hiljada evra koje su prikupile za pomoć. Danas su tu pomoć uručile Opštoj bolnici.
Jedna je  Selma Hasić Manić iz  Novog Pazara:" Kontaktirali smo  zaposlene u OB, rekli su da su preko potrebni  regulatori za kiseonik. Sa PDV-om koštaju 28.000 dinara. Uspeli smo danas da  kupimo 50. Grudnom odeljenju doniraćemo 45 komada, a  5 Infektivnom odeljenju," navodi ona. 
Druga, Nerma Zekih Hoćanin, saznala je iz  razgovora sa direktorom Opšte bolnice  da im je najpotrebnija fizička radna snaga. Poziva svi mladiće, muškarce koji nemaju hroničnih bolesti, da se jave svakog dana od 7 do 9 ujutru..
Za sve volontere biće obezbeđena kompletna zaštitna oprema i na minimum svedena mogućnost oboljevanja od koronavirusa.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.