Novo priznanje za film Cipovka – hleb koji se smeje na mesec

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo priznanje za film "Cipovka – hleb koji se smeje na mesec"

Film "Cipovka – hleb koji se smeje na mesec", iz produkcije RTV Vojvodine, dobio je nagradu za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu, na upravo završenom 27. međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu. 

Četvoročlani međunarodni žiri odabrao je "Cipovku" među dvadesetšest domaćih i stranih filmova, ističući da se ona izdvaja, pre svega, po temi, a onda i i izobilju arhivskog materijala na jezicima više nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ta nagrada je drugo priznanje autorskoj ekipi, koju predvode novinarka Jelena Vukmanović, urednica filmske arhive Irina Nemet Tucakov, montažer Boris Havran i snimatelj Goran Velemir, nakon što je film osvojio Grand prix "Zlatni pastir" za najbolji domaći film, na ovogodišnjem, takođe međunarodnom, Festivalu etnološkog filma u Kučevu.

Film „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec" svojevrsna je sociološka i etnološka studija društvenih kretanja kroz primer odnosa prema hlebu, tačnije cipovki.

Cipovka nije obredni, već svakodnevni hleb svih naroda koji žive u Vojvodini, čiji se recept, i još više način pripreme i pečenje u zidanim „turskim" pećima čuvaju kao raritet u pojedinim vojvođanskim kućama, ali i kao zvanično nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.