Novo dramatično upozorenje SZO: Ovo nije situacija u kojoj želimo da budemo

Izvor: B92, 13.Apr.2021, 08:45

Novo dramatično upozorenje SZO: Ovo nije situacija u kojoj želimo da budemo

Ženeva -- Svetska zdravstvena organizacija upozorava da pandemija koronavirusa eksponencijalno raste.

Ta svetska organizacija ranije je saopštila da se očekuje porast broja obolelih i preminulih u nedeljama koje slede, uprkos svim naporima da se pandemija stavi pod kontrolu ubrzanom vakcinacijom. Prema najnovjim podacima, transmisija virusa uopšte ne opada željenom brzinom.

Najviši zvaničnici SZO smatraju da je svet na kritičnoj tačci zbog eksponencijalnog rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broja zaraženih, uprkos svoim naporima država i njihovih vlada da obuzdaju širenje kovida 19.

Na poslednjoj panel diskusiji SZO održanoj u Ženevi u ponedeljak, broj novih slučajeva koronavirusa široms veta dostigao je zabrinjavajući nivo.

"Mi smo na kritičnoj tačci što se tiče pandemije", rečeno je na toj diskusiji, na kojoj je istaknuto i da je prošle sedmice oko zabeleženo oko 4.4 milliona novih slučajeva.

"Ovo nije situaciju u kojoj želimo da budemo kada imamo široko rasprostranjene mere. Sada je vreme kada svako od nas treba da zastane i zapita se šta bi trebalo da radimo", kazali su stručnjaci SZO.

Tehnički direktor SZO za kovid Marija van Kerkove je dodala da vakcine i vakcinacija postaju dostupne, ali ih još "uvek nema u svim delovima sveta."

Broj slučajeva kovida-19 porastao je prošle nedelje za devet procenata širom sveta, što je sedma uzastopna nedelja porasta, dok je broj smrtnih slučajeva skočio za pet procenata, rekla je Van Kerkove, apelujući na vlade da podrže svoje građane u sprovođenju mera zaštite.

Virus je "jači i brži" sa pojavom novih sojeva koji se lakše šire i koji su smrtonosniji od originalnog divljeg soja virusa, rekao je dr Majk Rajan, šef SZO-ovog programa za hitne slučajeve.

Indija je pretekla Brazil kao druga zemlja sa najvišom stopom infekcija posle Sjedinjenih Država, nakon što su slučajevi kovida-19 nastavili da rastu širom Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.