Novinarska mreža: Ako ne otkriju napadače na novinara, to znači da vlasti u RS stoje iza napada

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Avg.2018, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarska mreža: Ako ne otkriju napadače na novinara, to znači da vlasti u RS stoje iza napada

Novinari iz postjugoslovenskih zemalja, okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu, pružili su danas snažnu podršku kolegi Vladimiru Kovačeviću iz Banjaluke, kojeg su dvojica napadača brutalno pretukla ispred zgrade u kojoj stanuje i zatražili od nadležnih razrešavanje slučaja.

 "Zahtevamo od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da pod hitno otkriju napadače, njihove motive i nalogodavce, te da ih u skladu sa zakonom primereno kazne. Ukoliko se to ne desi, ukoliko ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << slučaj ne bude razrešen – smatraćemo da iza napada na Kovačevića stoji upravo vlast", navela je Novinarska mreža u saopštenju.

Dodaje se da predstavnici vlasti i inače snose najveću odgovornost za ugroženost novinara u celom regionu, jer svojim izjavama, prozivkama i delovanjem stvaraju atmosferu straha i nasilja, "iscrtavajući mete na čelu onih medijskih radnika koji im nisu po volji".

"Ukazujemo na snažnu tendenciju, koja je manje-više prisutna u svim zemljama regiona, da mediji i novinari koji imaju kritički otklon prema vlasti bivaju proglašavani za neprijatelje društva sa kojima se treba obračunati", navela je Novinarska mreža.

Ocenili su da političari u deinstitucionalizovanim sistemima u regionu snose i najveću odgovornost za neefikasnost policije, tužilaštava i sudova, kada je sankcionisanje napadača na novinare u pitanju.

"Podsećamo da vlast koju oličava predsednik RS Milorad Dodik već duže vreme vodi hajku protiv pojedinih medija i novinara zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti, kao i da je medijska scena u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u katastrofalnom stanju", piše u saopštenju.

Novinarska mreža je podsetila da je Kovačević redovno izveštavao sa protestnih skupova pod imenom "Pravda za Davida", na kojima građani, okupljeni u velikom broju, zahtevaju razrešenje smrti mladića Davida Dragičevića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NM: Ako ne otkriju napadače, vlasti RS stoje iza napada na novinara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Avg.2018

Novinari iz postjugoslovenskih zemalja, okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu (NM), pružili su danas snažnu podršku kolegi Vladimiru Kovačeviću iz Banjaluke, kojeg su dvojica napadača brutalno pretukla ispred zgrade u kojoj stanuje i zatražili od nadležnih razrešavanje slučaja. "Zahtevamo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.