Novinari protiv fantoma: Napadaju N1 jer prenosi sve što se taji u ovoj zemlji

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari protiv fantoma: Napadaju N1 jer prenosi sve što se taji u ovoj zemlji

Veliki broj građana i novinara okupio se ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu, na protestu "Novinari protiv fantoma", u organizaciji Grupe za slobodu medija.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić poručio je da Srbija, ako želi u porodicu evropskih zemalja, mora da oslobodi medije.

Kazao je da su se novinari okupili ispred Vlade da podrže N1, ali i sve one koji se trude da profesionalno rade.

Novinarka Tamara Spaić od nadležnih je zatražila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odgovore ko su “fantomi koji napadaju N1 i bacaju letke po gradu i pored zgrade N1”.

Pozvala je tužilaštvo i policiju da se “probude iz dubokog sna”, i otkriju ko su fantomi.

Spaić je ocenila i da su leci protiv N1 inspirisani onim što govori predsednik Aleksanrar Vučić.

“Predsedniče, nije lepo da provocirate mržnju i da se bahato ponašate prema novinarima”, poručila je.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić takođe je rekao da su se novinari okupili ispred Vlade zbog N1.

“Oni su sve preneli što se taji u ovoj zemlji, ne bi se čulo ni za hapšenje uzbunjivača (Aleksandra Obradovića iz Krušika). Znamo da je našem kolegi (Milanu Jovanoviću iz Vrčina) zapaljena kuća. Bojim se da se ova vlast suočava sa argumentima I odlučuje se za nasilje”, ocenio je Cvijić.

Rekao je da se na primeru uzbunjivača vidi šta može solidarnost i pozvao da pokazu građani solidarnost i na sutrašnjoj tribini “Nije filozofski ćutati” na Filozofskom fakultetu.

Novinar BIRN-a Sloba Georgiev ocenio je da vlast pokušava da likvidira N1 “sa svim šta se dešava s Telekomom”.

“Da nije N1, mi iz malih redakcija radimo nešto, i ništa se od tog ne bi znalo bez N1”, istakao je Georgiev.

Dodao je da bez građana i podrske građana, profesionalni mediji ne mogu da postoje.

Ispred Vlade Srbije bio je i Simo Spasić, predsednik udruženja ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji, koji je držao fotografije novinara Ranka Peranića i Đura Slavuja koji su 1998. godine nestali na Kosovu.

Spasić nije ništa govorio, ali su mu okupljeni novinari dobacivali.

Nepoznate osobe su na mestu gde je održan protest ostavile "pasoše" na kojima je pisalo "Republika N1".

Grupa za slobodu medija je, najavljujući protest, saopštila da su novinari i drugi medijski radnici u Srbiji svakodnevno su izloženi uvredama, pritiscima, omalovažavanju, pretnjama, zastrašivanju…

“U svojoj smo zemlji, a radimo i živimo u neprijateljskom okruženju. Nemamo podršku ni policije, ni pravosuđa, a ponajmanje vlasti. Naprotiv, odavno je postalo jasno da u Srbiji nema sigurnosti za novinare i druge medijske radnike koji časno rade svoj posao", navedeno je u saopštenju.

Grupa je istakla i da su namere vlasti jasne - da ugase sve medije koji svoju uređivačku politiku ne podređuju političkoj promociji i propagandi za potrebe Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

Novinari u Nišu protiv fantoma i napada na N1 televiziju

Skupom u Medija i reform centru, tridesetak novinara iz Niša, predstavnika nevladinih organizacija i opozicionih stranaka pružilo je podršku N1 televiziji i protestu "Novinari protiv fantoma" koji je organizovan ispred Vlade Srbije.

Novinari iz Niša su upozorili da je stanje u medijima zabrinjavajuće i podsetili na podatak da je od početka godine evidentirano 96 napada na novinare i medijske kuće.

Urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić istakla je na skupu da je mnogo napada na novinare, ali da je ovaj poslednji napad na N1 televiziju najopasniji od svih do sada.

"Ovaj napad prepoznajemo kao najopasniji jer se vidi veliki nivo organizacije. Za nas kao novinare, ali i za državu je jako bitno da se sazna koja organizacija stoji iza te akcije. Treba da znamo da li su novinari i građani bezbedni", izjavila je Bjeletić.

Ona je dodala da u poslednjih mesec dana nije bilo napada na Južne vesti, što je zaposlenima "neubičejeno", jer su već navikli na stalne napade i pritiske.

Novinarka lista Danas Zorica Miladinović kazala je da dobar deo odgovornosti za to što se sada dešava sa novinarima i medijima u Srbiji snose i sami mediji i novinari.

"Većina naših kolega trpi i ćuti zarad male plate i sitnih privilegija, a jedan broj naših kolega trpi zbog malo većih plata i malo većih privilegija. Nema solidarnosti i upornosti, nema efikasnih i organizovanih akcija. To nije dobro. Moramo da budemo organizovani i jedinstveni", izjavila je Miladinović.

Prema njenim rečima, novinari koji su bili prisutni na večerašnjem skupu treba da budu "čuvari vatre" i treba da pokažu svojim kolegama koji ćute ; kako se treba boriti i baviti novinarskom profesijom.

"Iskreno se nadam da ćemo doživeti taj dan kada će zbog pritiska na novinare biti moguće da ni jedna novina ne izađe ili se ugasi program na svim televizijama", izjavila je Miladinović.

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da u Srbiji "mic po mic" gubimo deo zdravog društva.

"Ne primećujemo kako nam nestaju slobode, kako nestaju mediji. Ukoliko nestane jedini veliki slobodni medij neće imati ko da nas obavesti šta se dešava i nećemo znati kad će doći red na nas", istakao je Dašić.

Novinarka Siti radija Ivana Petrović istakla je da to što se dešava sa N1 televizijom predstavlja problem svih nas.

"Televiziji N1 bacili su 5.000 letaka. Toliko puno letaka treba da se odštampa, plati, preveze, rasturi. To nije akt usamljenog ludaka. I za takve stvari mora da stoji čitav aparat i to je ono što nas plaši", izjavila je Petrović.

Ona je rekla da pravo, civilizovano društvo brani svoje medije i mogućnost da čuje vest, ali naše društvo ne pokazuje dovoljno interesovanja brani medije.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava istakao je da napadi na novinare u Srbiji, na žalost idu uzlaznom putanjom.

"Napad na novinare je i napad na građane i zbog toga građani treba da pokažu solidarnost sa novinarima", istakao je Đorđević.

Nekadašnji novinar Radio Niša Velibor Petković istakao je da veruje da vlast treba da bude srećna što ima medije kao N1 jer da nema takvih medija, imali bi totalni mrak.

Petković je rekao da se RTS "urušava" i da je N1 televizija preuzela ulogu javnog servisa.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu i predsednica Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je da poslednji napad na medije ne predstavlja sam dno dna, već već početak finalnog sukoba sa slobodnim medijima u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Nišu i Beogradu protest Novinari protiv fantoma

Izvor: Megafon.co, 17.Okt.2019

Pod parolom Novinari protiv fantoma, u Beogradu se okupljanje održalo ispred Vlade Srbije, a u Nišu u Media i reform centru. U sredu, 16.oktobra, održana su protestna okupljanja novinara i građana koji u tome žele da ih podrže.. Povodom zasipanja lecima TV N1 u Beogradu, kao podrška, okupili...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.