Novinari protestuju zbog grubog tretmana u makedonskom parlamentu

Izvor: Southeast European Times, 02.Jan.2013, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari protestuju zbog grubog tretmana u makedonskom parlamentu

Predsednik parlamenta, glasno kritikovan od strane medija, obećava da će pružiti odgovore.

02/01/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 2.1.2013.

Izveštači koji prate rad makedonskog parlamenta i dalje su besni zato što ih je obezbeđenje na silu izbacilo tokom tuče između članova parlamenta koji su debatovali o budžetu za 2013. godinu i traže odgovore od rukovodstva zemlje.

Predstavnici više pisanih i elektronskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << medija izrazili su svoj gnev 27. decembra glasnim negodovanjem protiv predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog, dok je on pokušavao da otvori sednicu parlamenta. Ovaj verbalni protest bio je, kako se smatra, prvi te vrste od strane medija u 20-godišnjoj istoriji države.

Udruženje novinara Makedonije je u međuvremenu otkazalo razgovore sa državom dok vlada ne saopšti ko je odgovoran za izbacivanje novinara tokom incidenta 24. decembra koji je podelio parlament i podstakao obezbeđenje da isprazni salu.

„Mislim da je ovo mnogo važna poruka i da u budućnosti ne može da bude takvog ponašanja“, rekao je predsednik udruženja Naser Selmani zaSETimes. „Ako misle da mogu da ograniče naše kretanje negde, onda mora da postoji objašnjenje za to zasnovano na zakonima.“

„Dostavili smo pisani zahtev predsedniku parlamenta u kojem tražimo od njega da nam kaže ko je naredio korišćenje sile prema novinarima. Zatražili smo od ministarstva unutrašnjih poslova da preduzme sankcije protiv onih koji su koristili silu protiv novinara. Od ombudsmana smo tražili da ustanovi da je narušen ustav Makedonije – Član 16, koji garantuje slobodu informacija“, rekao je Selmani.

Veljanovski je obećao da će pružiti odgovore.

„Sobranje Republike Makedonije uvek je bilo maksimalno transparentno i ja se lično kao predsednik uvek zalažem za otvorene i profesionalne odnose prema izveštačima i medijima“, izjavio je on. „Zatražiću da se ustanovi odgovornost za ovaj događaj. Očekujem nastavak visokorazvijenih odnosa sa novinarima i medijima, uz poštovanje njihovog profesionalnog odnosa i njihove odgovorne uloge u društvu.“

Incident se dogodio u trenutku kada su se hiljade demonstranata sukobile ispred parlamenta, gde je VMRO-DPMNE trebalo da usvoji budžet u iznosu od 2,4 milijarde evra. Opozicioni SDSM tražio je budžetske rezove u iznosu od 196 miliona evra, navodeći kao razlog oslabljenu ekonomiju.

Opozicioni poslanici pokušali su da blokiraju usvajanje budžeta uvođenjem preko 1200 amandmana. Izbila je tuča, što je navelo obezbeđenje da evakuiše Veljanovskog i onda izbaci opozicione poslanike i novinare.

Budžet je usvojen sa 64 prema 4 glasa u skupštini koja ima 120 članova. Opozicione grupe najavile su građansku neposlušnost protestujući zbog budžeta i onoga što smatraju grubom taktikom eliminisanja debate.

Dugogodišnji izveštač iz Sobranja Katerina Canevska Arsovska rekla je zaSETimes da je izbacivanje izveštača od strane obezbeđenja uvreda svim novinarima.

„Izveštavala sam o izbegličkoj krizi, vojnom sukobu, ali nikada nisam iskusila da me neko izbaci kao igračku“, rekla je ona. „Dvadeset godina sam izveštač iz parlamenta, ali ovo je sramota i skandal kakav nisam videla.“

Profesor za medije na Fakultetu odnosa sa javnošću u Skoplju Igor Micevski kaže da je narušeno pravo javnosti da zna na šta se troši javni novac.

„Novinari ne samo da imaju pravo da protestuju, nego imaju obavezu da učine to“, izjavio je on za SETimes. „Ovo ne treba da se zaustavi samo na uzvicima negodovanja u parlamentu, nego mora da dođe i do pravnog postupka zbog kršenja ustava i poslovnika. Ne može da ne postoji neko odgovoran za izbacivanje novinara iz demokratskog doma i ovo ne može da prođe samo sa malim izvinjenjem.“

To što se desilo u skupštini slika je ponašanja prema novinarima u Makedoniji, kaže zaSETimespredsednica Nezavisnog sindikata novinara i medijskih radnika Tamara Čausidis.

„Ovo je takođe slika odnosa prema javnosti, jer su novinari oči javnosti, oni su tu da kažu građanima, koji nemaju privilegiju da budu svedoci događaja koji utiču na njih, šta se desilo i kako. Incident u parlamentu primer je suspendovanja demokratije i slobode medija u Makedoniji“, rekla je Čausidis.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.