Novi sukobi u Hong Kongu, grad na ivici kolapsa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sukobi u Hong Kongu, grad "na ivici kolapsa"

Policija u Hong Kongu je optužila Hongkonški univerzitet da je "proizvodna baza za molotovljeve koktele i utočište za nerede i zločince" nakon noćašnjih sukoba s demonstrantima.

Policija je tukla demonstrante i hapsila ih u srcu finansijske četvrti grada.

Grad je danas bio paralisan, javni saobraćaj je uglavnom bio u prekidu, a univerziteti zatvoreni, preneo je "Gardijan".

Stotine demonstranata okupilo se na mostu preko puta autoputa na ivici kampusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i izgradilo improvizovane barikade, strahujući da će se policija vratiti.

Mnogi su imali molotovljeve koktele, a neki su nosili lukove i strele, koje su uzeli nakon što su provalili u univerzitetski sportski centar.

Policija je opravdala svoje delovanje prema studentima jer su prethodne noći bacali na njih molotovljeve koktele i cigle.

Oni su naveli da su demonstranti ispaljivali na njih zapaljene strele i bacili 400 molotovljevih koktela.

"Možemo se zapitati odakle dolaze svi ovi molotovljevi kokteli i oružje", rekao je Č Supt Ce Čun-čung, šef odeljenja za odnose sa javnošću policije.

"Ko bi mogao zamisliti da je univerzitet postao proizvodna baza za molotovljeve koktele i utočište za nerede i kriminalce?", rekao je on.

Policija je saopštila da je u utorak ispalila veliku količinu suzavca i gumenih metaka na različitim lokacijama u Hongkongu.

Takođe, oni su naveli da su uhapsili 142 osobe, od kojih najmlađa ima 14 godina.

Nekoliko univerziteta je najavilo da završava prvi semestar, koji je inače trebalo da bude završen početkom decembra.

Demonstranti protestuju od juna zbog, kako veruju, mešanja Pekinga u slobode koje su građanima Hong Konga garantovane u okviru pravila "jedna zemlja, dva sistema", uspostavljenog posle povratka kineske uprave 1997. godine.

Nezadovoljstvo demonstranata podstakle su i oštre policijske mere, usmerene protiv učesnika protesta.

Kina demantuje optužbe i tvrdi da zapadne zemlje, medu kojima i Britanija i Sjedinjene Države, podstiču nemire.

Vašington je u ponedeljak osudio "neopravdanu upotrebu smrtonosne sile" u Hong Kongu i pozvao policiju i civile da rade na smirivanju situacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi sukobi, Hongkong "na ivici kolapsa"

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2019

HONGKONG - Hongkong se danas priprema za nove sukobe jer antivladini demonstranti već treći dan za redom planiraju da paralizuju dijelove azijskog finansijskog čvora, a dijelovi javnog prevoza, škole i mnoga preduzeća biće zatvoreni nakon eskalacije nasilja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.