Novi napadi Izraela na Palestinu, 10 povređeno

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napadi Izraela na Palestinu, 10 povređeno

Hebron -- Više od deset Palestinaca ranjeno je u napadima Izraelaca tokom vikenda u vreme godišnjeg hodočašća Jevreja u gradu Hebronu na Zapadnoj obali.

Palestinski Crveni polumesec je naveo da je ranjenima, uključujući 18-meseču bebu, pogođenu kamenicom koja je ubačena kroz prozor porodične kuće u kvartu Tel Rumeida, ukazana pomoć u lokalnim bolnicama.

Na video snimcima objavljenim na društvnim mrežama se vidi kako se jevrejski naseljenici rugaju i psuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << palestinske stanovnike dok se u gradu okuplja masa vernika.

Imad Abu Šamsije je izjavio za medije na arapskom da je njegov mali unuk primljen u bolnicu u subotu ali da je u stabilnom stanju.

"Čuo sam naseljenike kako prilaze i zaključao sam kuću u strahu da će ući. Onda sam čuo kako dečak vrišti i video da je ranjen u glavu. Izloženi smo napadima naseljenika i vojnika od petka", rekao je on.

Očevici su izjavili da su jevrejski vernici takođe napadali palestinske radnje u Starom gradu tokom dana, a da izraelske bezbednosne snage koje čuvaju jevrejske hodočasnike nisu intervenisale da zaustave nasilje.

U palestinskim medijima je navedeno da je još 12 Palestinaca ranjeno u petak uveče u napadima jevrejskih naseljnika i posetilaca u tom gradu čestom poprištu sukoba dva naroda.

Hebron, najnaseljeniji grad na Zapadnoj obali,podeljen je na dva dela, jedan koji obuhvata 80 procenata gradske teritorije je pod punom palestinskom kontrolom, a u drugom koji čuva izraelska vojska živi 800 jevrejskih naseljenika među 40.000 Palestinaca. Svake godine desetine hiljada jevrejskih vernika posećuje svetilište, Grobnicu patrijarha, koja je pod zajedničkom izraelsko-palestinskom kontrolom.

Policija je rekla da osigurala to mesto, sveto za Jevreje i muslimane, povodom godišnjeg hodočašća.

Najnovije nasilje je izbilo posle niza krivičnih dela iz mržnje koje su počinili jevrejski estremisti na Zapadnoj obali. U poslednja dva meseca tokom berbi maslina oni su posekli stotine stabala koja pripadaju Palestincima. Palestinci su se žalili ali optužnice protiv osumnjičenih nisu podignute.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem je zabeležila u novembru i oktobru niz slučajeva ispisivanja grafita mržnje i bušenja guma na palestinskim vozilima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.