Novi mali Sitroen nalik mašini za pranje veša, košta samo 6.000 evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Feb.2020, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi mali Sitroen nalik mašini za pranje veša, košta samo 6.000 evra

Francuski proizvođač "Sitroen" predstavio je svoj novi model, nazvan "Ami" - mali električni automobil projektovan tako da bude što jeftiniji.

Taj automobil nije brz i liči na mašinu za pranje veša, ali košta samo 6.000 evra, piše CNN.

Bilo bi teško dobiti dobar polovni automobil po toj ceni, ali dvosed "Ami" je "jedva automobil". U stvari, sam "Sitroen" ga naziva "nekonformističkim predmetom za kretanje".

Maksimalna brzina iznosi samo 45 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na sat. Pokreće ga električni motor od šest kilovata ili osam konjskih snaga.

Iz tog razloga, međutim, "Ami" mogu da u Francuskoj voze deca od 14 godina, ili 16 godina u mnogim drugim evropskim zemljama, i to bez dozvole.

Po francuskom zakonu, "Ami" je u klasi "vozila bez dozvole", ili "četvorocikla" što je kategorija malog i sporog vozila koje se po propisima tretira kao "skuter s četiri točka".

Na neki način, "Ami" podseća na nekadašnji "Sitroenov" 2CV - "spaček". Taj automobil, proizvođen od kraja 1940-ih do 1980-ih, bio je, kao i raniji Fordov model T, primer inovacija u potrazi za pristupačnošću. Bio je to jeftin automobil, konstruisan da se vozi po lošim - ili nepostojećim - putevima, u francuskim selima i da se popravlja brzo i lako.

Novi električni "Ami" sledi sličnu minimalističku filozofiju.

"Ami" je izgrađen sa što je moguće manje jedinstvenih delova. Na primer, delovi karoserije su identični napred i pozadi. Takođe, desna vrata su potpuno ista kao leva. To znači da su šarke vrata vozača napred, dok su šarke vrata putnika pozadi, navodi CNN.

Taj auto jedva da ima neki instrument pred vozačem. Umesto toga služi pametan telefon vozača, s aplikacijama, koji se postavi u držač u sredini komandne table. To je zamena za centralni ekran u drugim automobilima, koji prikazuje podatke i o dometu vožnje i navigaciji.

S obzirom da je to lagan automobil, s malom baterijom, namenjen uglavnom za upotrebu u gradovima, "Ami" ima domet od samo oko 70 kilometara, s punom baterijom. S pozitivne strane gledano, baterija može da se u potpunosti napuni za samo tri sata pomoću obične, kućne električne utičnice.

Automobil će biti dostupan u prodaji kod distributera "Sitrorena", a kupci mogu i da ga naruče direktno ;- pametnim telefonima.

"Sitroen" se dogovorio s francuskim lancima prodavnica elektronike i uređaja "Fnac" i "Darti" da izlože "Ami" u nekim od prodavnica.

Pored kupovine tog automobila, interesenti će imati mogućnost i da ga iznajmljuju za samo 20 evra mesečno. Takođe će biti dostupan putem "Free2Move" - kompanije za zajedničko korišćenje automobila kojom upravlja matična kompanija "Sitroen PSA", po ceni od 0,26 evra po minutu i s mesečnom pretplatom od 9,90 evra.

Prošle godine, kada je na Salonu automobila u Ženevi predstavljen koncept-verzija, preteča novog modela "Ami", rukovodioci "Sitroena" su objasnili da strategija te kompanije na tržištu električnih vozila nije da počnu sa skupim modelima i potom pripremaju jeftinije - kao što je to uradila firma "Tesla", već da rade obrnuto: da počevši od jeftinih električnih automobila, idu nagore, ka skupljim.

"Sitroen" će početi da prima narudžbe za "Ami" 30. marta u Francuskoj, a nekoliko meseci kasnije u Španiji, Italiji, Portugaliji, Belgiji i Nemačkoj, piše CNN.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.