Novi bager težak hiljadu i po tona u Kostolcu

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi bager težak hiljadu i po tona u Kostolcu

Na kopu Drmno kod Kostolaca završena je montaža odlagača koji je deo novog rudarskog sistema. On će, zajedno sa bagerom i transportnim sistemom, povećati proizvodnju uglja sa devet miliona na 12 miliona tona godišnje, za potrebe termoelektrane.
Novom bageru koji je danas započeo radni vek, uskoro će se pridružiti i novi odlagač. Zajedno čine šesti sistem Bager-traka-odlagač koji će povećati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obim proizvodnje na Kopovima Kostolac.

„Novi rudarski sistem će omogućiti povećanje proizvodnje uglja sa devet miliona na 12 miliona tona ovde u Kostolcu na godišnjem nivou", kaže Milorad Grčić, v.d. direktor JP EPS.
„Ovaj odlagač zajedno sa bagerom i transportnim sistemima će dugoročno osigurati sigurnu i modernu proizvodnju uglja za potrebu termoelektrane", objašnjava Ivica KARAČIĆ, FL Šmit, podizvođač.
Kada bude izgrađena trafo stanica „Rudnik 5", krajem godine, počinje probni rad. Novi odlagač dug je 135 metara, težak 1500 tona, a za jedan sat može da odloži 8.500 kubnih metara zemlje, odnosno rastresite mase.
BTO sistem deo je druge faze modernizacije Termoelektrane „Kostolac B". Projekat se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, a podrazumeva izgradnju novog bloka, što zahteva povećanje proizvodnje uglja.
„Mi ćemo sigurno završiti projekat na vreme uz pomoć Ministarstva energetike i rudarstva i EPS-a. Da što pre završimo projekat i obezbedimo jedan kvalitetan sistem privredi Srbije i ojačamo prijateljstvo između dve zemlje", tvrdi Ren KAILONG, direktor ogranka CMEC Srbija.
„Ovo je godina u kojoj ćemo ući u ozbiljne nabavke i ovo je godina u kojoj ćemo otvoriti nabavku dva velika sistema koja su nam ključ za otvaranje novog kopa Radljevo koji treba da obezbedi dugoročnu i punu budućnost sa električnom energijom", kaže Alexandar ANTIĆ, ministar rudarstva i energetike.
Montažu BTO sistema radile su srpske kompanije Feromont inženjering i Mikrokontrol, što im omogućava proširenje tehnoloških znanja i reference za buduće radove.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.