Novi Sad munjevito napreduje: Trka za evropsku prestonicu kulture

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad munjevito napreduje: Trka za evropsku prestonicu kulture

Uz uočljive promene u kulturnom ekosistemu grada i pozitivne reakcije aktera na kulturnoj sceni, dobri komentari za projekat "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" sve učestalije stižu i iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Saveta Evrope i Odbora regija.

Posle Drugog monitoring - izveštaja koji je "NS EPK 2021" podnela u maju ove godine, ocene evropskih stručnjaka izuzetno su pozitivne, objavljene su na portalu Evropske komisije, a njihov smisao ogleda se u rečenici: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Napredak u odnosu na prethodni izveštaj je obećavajući".

- Evropska komisija vrlo pozitivno je ocenila uključivanje raznovrsnih predstavnika kulturne scene, programe razvoja kapaciteta kulturne scene, pripremu petogodišnjih strateških planova kulturnih ustanova i evropsku dimenziju koja je postala veoma vidljiva - kaže Vuk Radulović, rukovodilac sektora za razvoj programa "Novi Sad 2021".

Radulović dodaje da su preporuke upućene Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture uglavnom opšteg karaktera. Odnose se na unapređenje evropskih dimenzija programa, što je obaveza svih Evropskih prestonica kulture, šire uključivanje umetnika i umetničke scene u nove pozive i konkurse, kao i uključivanje manjinskih zajednica, pre svega Roma, na čemu se u Novom Sadu već radi pokretanjem nove kulturne stanice Klisa.

Ukoliko se ovaj izveštaj uporedi sa izveštajem drugih Evropskih prestonica kulture, vidljivo je da se u drugim izveštajima određene preporuke ponavljaju, dok u preporukama Novom Sadu toga nema.

- To je dobar signal, jer znači da smo preporuke već primenili. Od samog početka broj preporuka monitoring izveštaja se rapidno smanjuje i u ovom trenutku, mi imamo šest preporuka za unapređenje projekta, što je triput manje u poređenju sa nekim drugim Evropskim prestonicama kulture - navodi Radulović.

Kako će biti primenjene preporuke iz poslednjeg izveštaja u budućim prestonicama kulture za 2021. godinu, znaće se na jesen 2020. godine, za kada je zakazan treći monitoring. Posle toga biće poznato i da li će "NS EPK 2021" dobiti i prestižnu nagradu "Melina Merkuri" koja se dodeljuje uspešnim Evropskim prestonicama kulture.

Od usvajanja novog sistema ocenjivanja Evropskih prestonica kulture 2015. godine, samo tri grada (od ukupno 12 prestonica kulture) u ovoj fazi pripreme, imala su broj preporuka kao Novi Sad. To su Vroclav 2016, Valeta i Livarden 2018, što je još jedan pokazatelj da je Novi Sad na dobrom putu priprema za godinu titule.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.