Izvor: Nezavisne Novine, 15.Avg.2018, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove olakšice za pacijente u RS: Još 20 lijekova ide na recept

BANJALUKA - Više od 20 novih lijekova komercijalnih naziva (11 generičkih lijekova) danas će se naći na listi lijekova koji se izdaju na recept.

Osiguranicima će na recept o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS biti dostupni novi lijekovi za kardiovaskularna, plućna, bubrežna i druga najčešća oboljenja.

"Većina lijekova je uvrštena na listu A, što znači da će osiguranici za ove lijekove plaćati participaciju u iznosu od 10 odsto ili neće plaćati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ništa ukoliko su oslobođeni plaćanja participacije. Na listu A, između ostalih, uvršteni su  lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu i druge", navode iz Fonda.

Primjera radi, na listu A uvršteni su i novi oblici i doze lijeka takrolimus tablete, koje koriste lica sa transplantiranim organima, a cijena ovog lijeka je 251,32 KM (1 mg). Ranije, dok ovaj lijek nije bio na listi, osiguranici su ga morali plaćati sami, a budući da je sada ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije, od danas za njega neće plaćati ništa, jer će ga u potpunosti finansirati FZO RS.

Takođe i lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni su na listu B, tako da će svi osiguranici umjesto pune cijene plaćati 50 odsto njihove cijene. Tako, na primjer, lijek za prevenciju moždanog udara koji je uvršten na listu B košta 118 KM, a osiguranici će ga na recept moći podići za 59 KM.

Kako ističu u FZO RS, pojedini uvršteni lijekovi spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje.

Novina je, kako navode, i što će od kraja ovog mjeseca osiguranici u apotekama na recept moći podići i nove insuline koji su takođe uvršteni na listu, a njihova nabavka je u toku.

Mirjana Bojić, nacionalni koordinator za dijabetes, rekla je za "Nezavisne" da je generalno napravljen pomak kada su pitanju prava oboljelih od dijabetesa.

"Sve ono što može preuzeti da finansira Fond to će znatno olakšati pacijentima, što nam je cilj. Pored toga cilj nam je i da se motivišu pacijenti i što se tiče promjene načina ishrane, fizičke aktivnosti, ali najvažnija je svakako terapija", kaže Bojićeva.

Podsjećamo, nedavno je Fond i na bolničke liste uvrstio 16 novih lijekova, a među njima su i najsavremeniji inovativni lijekovi za liječenje melanoma, kao i imunoterapija koja će prvi put u RS biti dostupna oboljelima od karcinoma pluća. Pored toga uvedeno je pravo i na treći postupak vantjelesne  oplodnje, oslobođeni su plaćanja participacije oboljeli od rijetkih bolesti, FZO će finansirati i insulinske pumpe i drugo.

Generički naziv lijeka

Vrsta oboljenja

Lista

Puna cijena

Participacija

Takrolimus

tablete sa produženim oslobađanjem

Transplantacija

A

251,32 KM 1 mg

0 KM

Budesnid +formoterol

Astma, hronična opstruktivna, plućna oboljenja

A

70,2 KM

160+5 mcg

7,02 KM

Flutikazon furaoat

+vilanterol

Hronična opstruktivna, plućna oboljenja

A

60,38 KM

92/22

mcg

6,03 KM

Metformin tablete sa produženim oslobađanjem

Dijabetes tip 2

A

4,86 KM 500 mg

0 KM

Dulaglutid

Dijabetes tip 2

A

Nabavka u toku

0 KM

Insulin glargin

+liksisenatid

Dijabetes tip 2

A

Nabavka u toku

0 KM

Insulin glargin+liraglutid

Dijabetes tip 2

A

Nabavka u toku

0 KM

Metformin

+sitagliptin

Dijabetes tip 2

B

71,42 KM

1000+

50

mg

35,71 KM

Solifenacin

Inkontinencija

B

31,59 KM

5

mg

15,79 KM

Apiksaban

Prevencija venske tromboembolije, moždanog udara

B

118,93 KM

5mg

59,46 KM

Aripiprazol

Šizofrenija, bipolarni poremećaj

B

31,11 KM

10

mg

15,55KM

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.