Nove DISCIPLINSKE MERE u školama u Srbiji: Ove kazne čekaju đake koji KRŠE ŠKOLSKA PRAVILA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2019, 02:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove DISCIPLINSKE MERE u školama u Srbiji: Ove kazne čekaju đake koji KRŠE ŠKOLSKA PRAVILA!

"Radno vreme" neposlušnih traje od 15 do 45 minuta

Kazna za nedisciplinu u učionici nekada je bila odlazak u ćošak, a danas za brbljanje na času ili zadirkivanje druga učenik dobija krpu i metlu u ruke. Društveno koristan rad, koji smo gledali u američkim filmovima, postao je stvarnost i u našim školama. Sudeći po komentarima iz škola, đaci se ne bune, a i nastavnici kažu da "kaznene mere" povoljno utiču na njihovo "prevaspitavanje".

U Gimnaziji "Patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pavle" školskim pravilnikom razradili su zakonske odredbe. Taksativno su nabrojani prekršaji, ali i "vaspitne mere" koje se primenjuju kada su đaci neposlušni. Kako navodi Jasmin Nikolovski, direktor škole, cilj društveno korisnog i humanitarnog rada jeste prevencija nepoželjnog i društveno neprihvatljivog ponašanja učenika, kroz razvoj poželjnih i pozitivnih oblika ponašanja.

"Kazne" su prilagođene učinjenom prekršaju, ali i godišnjem dobu.

- Zimi, to je čišćenje snega, kada je lepo vreme skupljaju lišće, pikavce, papire po dvorištu, čiste učionice, skidaju špaklom žvake sa klupa, usisavaju biblioteku - kaže Nikolovski.

- U društveno koristan rad spada i produžetak obaveza redara, pomoć domaru u radionioci, pomoć dežurnom nastavniku, osmišljavanje i izrada panoa na određenu temu. Takođe, tu je uključen i humanitarni rad, recimo, sakupljanje odeće.

On ističe da, ako učenik ima ukor odeljenskog starešine, društveno koristan rad će odrađivati dva puta nedeljno, i to tri nedelje, za ukor odeljenskog veća kazna je - tri puta nedeljno tri nedelje, za ukor direktora - tri puta nedeljno tokom meseca i za ukor nastavničkog veća četiri puta nedeljno, i to mesec dana.

"Radno vreme" učenika je od 15 do 45 minuta.

- Deca dosta vole društveno koristan rad koji se, uglavnom, primenjuje kod blažih prekršaja, recimo, pričanja na času, dobacivanja, zadirkivanja - kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktor OŠ "Olga Petrov".

- Koja će se mera biti izrečena, odlučuje tim za prevenciju nasilja. Uglavnom je to čišćenje učionice, sadnja cveća, sređivanje dvorišta, da dečak ponese devojčici ranac, ako ju je zadirkivao.

OSIM "klasičnih" kazni, u OŠ "Duško Radović" su našli originalni način kako da učenici shvate gde su pogrešili.

- Uveli smo takozvane prezentacije, pa učenik koji je prekršio pravila ponašanja treba da uradi projekat na temu svog "ponašanja" i predstavi ga drugovima - kaže Njegoš Zejak, direktor škole.

- To se koristi, uglavnom, u slučajevima verbalnog optuživanja, pa krivac kroz svoje viđenje treba da objasni zašto nije dobro to što je uradio.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.