Nova zora: Argentina predala Izraelu tajna dokumenta

Izvor: B92, 13.Sep.2017, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nova zora": Argentina predala Izraelu tajna dokumenta

Buenos Ajres -- Argentina je predala Izraelu hiljade dokumenata iz perioda Drugog svetskog rata tokom posete izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Netanijahu je naveo da ti dokumenti predstavljaju "novu zoru" u odnosima njegove zemlje sa Latinskom Amerikom.

Predsednik Argentine Maurisio Makri predao je digitalne verzije dokumenata, koje uključuju više od 140.000 tajnih dosijea i fotografija od 1939. do 1950. godine.

U digitalini format su dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prebačena u Argentini i u Memorijalnom muzeju holokausta u Vašingtonu.

Argentina je bila neutralna za vreme Drugog svetskog rata, ali je kasnije postala utočište za nacističke zločince.

Netanijahu je u ponedeljak doputovao u Buenos Ajres kao prvi izraelski lider u poseti od stvaranja jevrejske države 1948. godine.

On će posetiti i Kolumbiju i Meksiko pre odlaska u Njujork, gde će 26. septembra govoriti na zasedanju Generalne skupštine UN.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.