Nova sveobuhvatna istraga Trampa u Kongresu

Izvor: VOA, 04.Mar.2019, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova sveobuhvatna istraga Trampa u Kongresu

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, kojim predsedavaju demokrate, pokrenuo je novu sveobuhvatnu istragu predsednika Trampa, njegove Bele kuće, izbornog štaba i kompanija. Odbor je zatražio dokumenta od vladinih agencija, entiteta i pojedinaca, a ukupno 81 zahtjev između ostalog je upućen Trampovim sinovima, zetu Džeredu Kušneru, Vikiliksu, bivšem sekretaru za pravosuđe Džefu Sešnsu, Beloj kući i FBI-aju. Predsedavajući odbora Džerold Nedler rekao je da će istraga biti usredsređena na ometanje pravde, korupciju i zloupotrebu položaja i ocenio da je Tramp prethodnih nekoliko godina izbegao odgovornost za gotovo dnevne napade na pravne, etičke i ustavne norme. "Istraga tih pretnji po vladavinu prava je obaveza Kongresa i ključna funkcija Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma”, rekao je Nedler. Na pitanje novinara u Beloj kući da li će sarađivati sa Nedlerovom istragom, predsednik Tramp je kratko odgovorio: "Ja sarađujem celo vreme sa svima". Međutim dodao je da nije bilo saradnje sa Rusijom i da je sve "politička prevara. Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove, spoljne poslove i nadzor takođe su pisali Beloj kući i državnom sekretaru Majku Pompeu i zatražili dokumenta i intervjue sa službenicima o Trampovim razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Nova istraga nagovještaj je da još nema kraja Trampovim pravnim i političkim problemima, iako se privodi kraju istragu o Rusiji, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler. Bela kuća i Sekretarijat za pravosuđe saopštili su da su primili pismo Odbora i da će ga razmotriti. Istraga bi mogla da otvori put za pokretanje procedure opoziva američkog lidera, ali su demokratski lideri više puta poručili da će istražiti sve opcije i razmotriti izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera pre nego što se odluče na taj drastičan potez, koji bi prvo bio pokrenut upravo u Odboru za pravosuđe u Predstavničkom domu. Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma već je najavio odvojenu istragu ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine i Trampovih finansijskh interesa u inostranstvu. Više istraga pokrenuo je i Odbor za nadzor. Spisak od 81 imena obuhvata sve segmente Trampovog života – Belu kuću, kompanije, izborni štab, te odbor, koji je nadgledao tranziciju od kampanje do preuzimanja položaja predsednika.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kongres SAD traži informacije o privatnim razgovorima Trampa i Putina

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Mar.2019

Tri odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa zatražila su od Bele kuće i Stejt departmenta informacije o privatnim razgovorima predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina...Odbori za obaveštajna pitanja, za spoljne poslove i za nadzor zatražili su suštinu Trampovih i Putinovih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.