Nova svađa: Kina sprovela eksperiment i to američkim parama

Izvor: B92, 23.Jul.2021, 19:37

Nova svađa: Kina sprovela eksperiment i to američkim parama

Vuhan -- Kako se rasprava o poreklu koronavirusa nastavlja, izbila je nova svađa zbog istraživanja virusa koje je Kina sprovela zahvaljujući američkim finansijama.

Sve je povezano sa nedokazanom teorijom da je virus zapravo pobegao iz laboratorije instituta u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put otkriven.

Republikanski senator Rend Pol tvrdi da je istraživanje finansirano američkim novcem i da su eksperimenti učinili neke viruse (ne koronaviruse) zaraznijim i smrtonosnijim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je proces poznat kao "dobijanje funkcije". Ali te tvrdnje žestoko je odbacio dr Entoni Fauči, glavni američki epidemiolog.

To je istraživanje u kojem se organizmu dodaju nove sposobnosti ili funkcije.

Takve stvari se u prirodi događaju normalno, ali se mogu postići i u laboratoriji kada naučnici modifikuju genetski kod organizma u različitim sredinama da bi ih na neki način promenili.

Na primer, na ovaj način naučnici stvaraju biljke otpornije na sušu ili modifikuju određene vektore u komarcima kako bi bili manje skloni prenošenju bolesti. Kada su u pitanju virusi koji predstavljaju opasnost za ljude, to bi značilo stvaranje virusa koji je potencijalno zarazniji i opasniji.

Naučnici opravdavaju potencijalni rizik rekavši da razumevanjem načina na koji se virusi razvijaju neke buduće pandemije mogu da se spreče ili mogu da se razviju bolje i efikasnije vakcine.

Da, SAD su zaista finansijski uključene u neka istraživanja.

Dr Fauči, pored toga što je savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, direktor je Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID) koji je deo vladinog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). To telo je zaista dalo nešto novca organizaciji koja sarađuje sa Institutom za virusologiju u Vuhanu.

Ta organizacija - američka alijansa EcoHealth - dobila je novac 2014. godine za traženje mogućih koronavirusa kod slepih miševa.

EcoHealth je od NIH dobio 3,7 miliona dolara, od čega je 600 000 dolara završilo na Institutu u Vuhanu, a 2019. godine projekat je odobren za finansiranje u narednih pet godina, ali je sve stalo 2020. godine zbog pandemije.

Da li je američki novac korišćen za finansiranje studija "dobitka od funkcije"? U maju je dr Fauči rekao da NIH „nikada nije, niti sada finansira, istraživanje o sticanju funkcije na Institutu za virusologiju Vuhan".

Senator Rand Pol pitao je Faučija ove nedelje da li želi da povuče tu izjavu i upozorio je da je laganje pred Kongresom kažnjivo. Naime, senator Pol smatra da se finansirano istraživanje može kvalifikovati kao istraživanje "dobitka od funkcije", pozivajući se na akademski članak Kineskog instituta iz 2015. (pripremljen u saradnji sa Univerzitetom Severne Karoline) i drugi članak iz 2017. godine.

Jedan istaknuti naučnik koji podržava ovu tezu je profesor Ričard Ebrajt sa Univerziteta Rutgers.

On je za BBC rekao da su istraživanja u obe studije pokazala da su novi virusi (koji u prirodi nisu postojali) veštački stvoreni i da je bilo "rizično stvarati nove potencijalne patogene" koji su bili znatno zarazniji.

"Istraživanje objavljeno u obe studije je studija o poboljšanju funkcije", kaže on. Dodao je da je takva zvanična definicija takođe istaknuta 2014. godine kada je američka vlada zaustavila finansiranje zbog zabrinutosti za biološku sigurnost. Finansiranje je pauzirano kako bi se stvorio novi okvir za takva istraživanja.

Dr Fauči je na saslušanju u Senatu rekao da su "kvalifikovani ljudi više puta rekli da se ovaj eksperiment ne može smatrati istraživanjem koristi od funkcije".

Dodao je da je "na molekularnom nivou nemoguće da su ti virusi rezultirali pojavom koronavirusa", ​​iako nije detaljnije obrazložio svoj stav. NIH i Savez za ekološko zdravlje takođe su odbacili sugestije da su finansirali studije u Kini.

Rekli su da je finansirano istraživanje proučavalo molekularni nivo virusa koji se nalaze u slepim miševima ili njihovim proteinima-spikama, "bez uticaja na životnu sredinu, razvoj ili fiziologiju samog organizma".

Jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju u Vuhanu 2015. godine, dr Ralf Baric sa Univerziteta Severne Karoline, studiju je detaljnije opisao za Vašington post. Rekao je da su njihova istraživanja pregledali i NIH i univerzitetska komisija za biološku sigurnost i utvrđeno je da "istraživanje potencijalnog dobitka od funkcije zapravo nije bilo tamo".

Takođe je naglasio da nijedan virus iz studije iz 2015. godine nije ni na koji način povezan sa virusom Sars-COV-2 koji je izazvao pandemiju 2020. godine. Takođe je rekao da su istraživanja pokazala da virusi imaju svojstvene karakteristike koje im omogućavaju da zaraze i ljude. Ali je dodao: "Nikada nismo izlagali viruse mutacijama da bismo stimulisali njihov rast u ljudskim ćelijama".

Američka biologičarka Alina Čen sa Instituta Broad sa MIT-a i Harvarda istakla je da su SAD napravile pauzu u finansiranju te studije 2014. godine. Kaže da je ovo smanjilo finansiranje istraživanja za koja se očekuje da će imati za cilj dodavanje atributa virusima gripe, MERS i SARS kako bi se povećala njihova patogenost i zaraznost respiratornog trakta kod sisara.

To bi moglo značiti da istraživanje virusa nije trebalo da proizvede "dodatnu funkciju", iako je ovo možda bio krajnji rezultat. Takođe je rekla da bilo koja procena studije i rizici povezani sa njom mogu biti subjektivni.

Rebeka Moric sa Državnog univerziteta u Koloradu rekla je za BBC: „Čak i među stručnjacima ne postoji uvek konsenzus o istraživanju dobitaka funkcija, a različite institucije različito tumače i primenjuju politike povezane sa tom temom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

INSTITUT U VUHANU PONOVO U CENTRU POLEMIKE: Da li su SAD finansirali istraživanje virusa i njihovu modifikaciju VIDEO

Izvor: Kurir, 23.Jul.2021

Kako se rasprava o poreklu koronavirusa nastavlja, izbila je nova svađa zbog istraživanja virusa koje je Kina sprovela zahvaljujući američkim finansijama.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.