Nova ostavka u Pentagonu: Otišao i šef kabineta

Izvor: B92, 06.Jan.2019, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova ostavka u Pentagonu: Otišao i šef kabineta

Vašington -- Šef kabineta američkog sekretara za odbranu Kevin Svini podneo je ostavku, prenosi "Glas Amerike" saopštenje iz Pentagona.

Navodi se da je reč o najnovijoj u nizu ostavki u Ministarstvu odbrane SAD.

"Posle dve godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vreme da se vratim u privatni sektor. Bila mi je čast da služim sa muškarcima i ženama u Ministarstvu odbrane", saopštio je Svini.

Podseća se da je ministar Džim Matis, pod kojim je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svini služio od januara 2017, podneo ostavku u decembru prošle godine, posle odluke predsednika Donalda Trampa da povuče oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije.

Navodi se da u pismu kojim je podneo ostavku, Matis nije pomenuo Trampa po imenu, ali je istakao velike razlike u stavovima između njega i predsednika, naročito kada je reč o značaju saveznika i upotrebi američke moći.

Matis je prvobitno najavio da će položaj napustiti krajem februara, ali je Tramp 23. decembra saopštio da će dotadašnji Matisov zamenik Patrik Šenahan biti vršilac dužnosti sekretara za odbranu od 1. januara, što je ubrzalo Matisov odlazak.

Ostavku je krajem decembra podnela i portparolka Pentagona Dejna Vajt, koju je prošlog utorka zamenio Čarls Samers Mlađi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.