Nova nevolja za optužene u slučaju ubistva Amerikanca na Zakintosu: Predmet se ne vodi na srpskom jeziku

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova nevolja za optužene u slučaju ubistva Amerikanca na Zakintosu: Predmet se ne vodi na srpskom jeziku

Ministarstvo pravde Srbije intervesnisalo

Ministarstvo pravde Srbije urgiralo je na molbu branilaca orkivljenih slučaju "Zakintos" kod grčkog ministarstva pravde da se spisi predmeta okrviljenima dostavalju na srpskom jeziku u skladu sa pravom da se postupak vodi na maternjem jeziku, potvrđeno je u Ministarstvu.

OPŠTI SMEH U SUDNICI: Advokatica pomešala optuženog za Ćuruvijino ubistvo sa holivudskom zvezdom!

Grčki ministar pravde je molbu usvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i prosledio je postupajućem sudiji na Zakintosu koji je po toj molbi postupio, rekla je branilac više okrivljenih u ovom slučaju advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Sedmorica Srba u ovom slučaju su osumnjičena za učešće u prebijanju američkog turiste Bakari Hendersona na ostrvu Zakintos 6. jula, od kojih je njih pet u pritvoru u Grčkoj dok se dvojica brane sa slobode u nalaze se u Srbiji.

Dobričanin Nikodinović je napomenula da grčki sud, do ove urgencije srpskog Ministarstva pravde, nije želeo da spise predmeta okrvljenima i braniocima dostavlja na maternjem jeziku, sa obrazloženjem da na to nije obavezan.

Nakon ove urgencije, postupajući sudija na Zakintosu je uputio dopis okrivljenima kojim ih je pozvao da potpišu molbu da im se ubuduće sva dokumetacija dostavlja na srpskom jeziku.

Dobričanin Nikodinović je u ime okrivljenih i njihovih porodica zahvalila Ministarstvu pravde Srbije na brzoj reakciji koja je urodila plodom, kao i Ministarstvu pravde Grčke na razumevanju.

- Izuzetno je teško kada ste optuženi za tako teško delo, a da treba da se branite na stranom jeziku - zaključila je branilac okrivljenih.

Petorici osumnjičenih je nakon incidenta određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci.

Još dvojica srpskih državljana, koja su takođe osumnjičena u ovom slučaju, puštena su da se brane sa slobode.

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas nasmrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

Istraga, koja je u toku, treba da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Kako je najavljeno, suđenje za ovo delo onima koji budu optuženi odvijaće se u grčkom gradu Partasu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.