Nošenje crveno-belih čarapa rizično u Belorusiji?; Zatvorske kazne za 14 beloruskih demonstranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 14:20

Nošenje crveno-belih čarapa rizično u Belorusiji?; Zatvorske kazne za 14 beloruskih demonstranata

Beloruske vlasti sada kažnjavaju ne samo one koji nose opozicione crveno-bele zastave, već čak i ljude koji nose sportske čarape u tim bojama, prenosi Bi-Bi-Si.

Nataliju Sivcovu-Seduškinu dok je išla na čas vožnje u Minsku zaustavila su četvorica muškaraca sa crnim fantomkama, koji su joj rekli da je nepropisno odevena.

Razlog tome je što je na sebi imala bele čarape sa crvenim prugama, što su boje zabranjene zastave.

Takođe je optužena za pokazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dva prsta u znaku slova V (što je simbol pobede) vozačima koji su prolazili i svirali joj u znak podrške.

Bela zastava sa crvenom poprečnom prugom bila je zastava beloruskih nacionalista tokom kraćeg perioda u 20. veku.

Sovjetski komunisti zamenili su je crveno-zelenom zastavom sa čekićem i srpom i tradicionalnim narodnim motivom.

Tu zastavu je ponovo uveo predsednik Aleksandar Lukašenko 1995. godine, nakon pada komunizma, ali su sa nje uklonjeni srp i čekić.

Sudija je naložio Nataliji Sivcovoj-Seduškinoj da plati kaznu od 2.320 beloruskih rubalja (906 dolara), a procesuirana je prema zakonima koji zabranjuju neovlašćene proteste.

Njene čarape, koje su ocenjene kao uvredljive, i crvene patike bilo je lako uočiti pošto je nosila kratke farmerke kada je zaustavljena.

Internet prodavnica u kojoj je kupila čarape prestala je da ih prodaje, ali i dalje prodaje slične bele čarape sa crnim prugama.

Sivcova-Seduškina kažnjena je sličnim iznosom i ranije, jer je svoj balkon ukrasila crveno-belim trakama.

Desetine hiljada demonstranata blokirale su ulice Minska tokom nekoliko meseci prošle godine ogorčeni na predsednika Lukašenka zbog spornih izbora na kojima je reizabran u avgustu.

Zatvorske kazne za 14 beloruskih demonstranata

 Sud u Brestu izrekao je zatvorske kazne za 14 osoba, uključujući jednog ruskog državljanina, zbog učešća u masovnim neredima u glavnom gradu Belorusije nakon predsedničkih izbora održanih prošle godine.

Prema pisanju lista Brestskaja gazeta beloruski državljani osuđeni su na dve godine zatvora, dok je Rus dobio godinu dana u opštoj popravnoj ustanovi, prenosi Tas s.

Ovo je jedan od najvećih krivičnih slučajeva povezanih sa protestima u Brestu nakon izbora.

Dana 13. septembra prošle godine grupa demonstranata izašla je na ulice grada. Oko 100 ljudi se smatra osumnjičenima u ovom slučaju. Oni su optuženi za aktivno učešće u masovnim akcijama koje očigledno krše javni red, što je, kako se navodi, dovelo do poremećaja u radu transporta, preduzeća i organizacija.

Državno tužilaštvo tvrdi da je zbog postupaka demonstranata vozni park trolejbusa pretrpeo štetu od 618 beloruskih rubalja 55 kopejki (oko 240 dolara), a autobusa u iznosu od 40 beloruskih rubalja 37 kopejki (oko 15 dolara ). Okružni sud Lenjinskog u Brestu doneo je presudu prvoj grupi osumnjičenih 25. februara, a drugoj 15. marta.

Demonstracije širom zemlje zahvatile su Belorusiju nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta prošle godine. Prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko odneo je ubedljivu pobedu, sakupivši 80,10 odsto glasova. Njegov najbliži rival u trci, Svetlana Tikhanovska, našla se na drugom mestu, sa 10,12 odsto glasačkih listića.

Nakon što su rezultati izlaznih anketa objavljeni kasno 9. avgusta, u centru Minska i drugim beloruskim gradovima izbili su masovni protesti koji su prerasli u žestoke sukobe između demonstranata i policije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RISKANTNI MODNI IZBOR: Zašto je nošenje crveno-belih čarapa kažnjivo u Belorusiji?

Izvor: Kurir, 07.Maj.2021

Beloruske vlasti sada kažnjavaju ne samo one koji nose opozicione crveno-bele zastave, već čak i ljude koji nose sportske čarape u tim bojama.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.