Njihova priča je simbol, umrli su zagrljeni pre 25 godina

Izvor: B92, 18.Maj.2018, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njihova priča je simbol, umrli su zagrljeni pre 25 godina

Na današnji dan pre 25 godine tragično je stradao mladi par, Srbin Boško Brkić i Bošnjakinja Admira Ismić, koji su umrli zagrljeni na mostu u Sarajevu.

18. maja 1993. dvoje mladih Sarajlija odlučilo je da napusti ratom zahvaćen grad. Uspeli su da pronađu veze kod zaraćenih strana, tada Srba i Bošnjaka, i da zajedno krenu preko mosta Vrbanja na Grbavici. Snajper je prvo život ugasio Bošku, a zatim je ranjena i Admira, koja je izdahnula nakon desetak minuta, držeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u naručju mrtvog momka.

Njihova tela ostala su da leže zagrljena na mostu čitavih sedam dana jer su međunarodne snage odbile da pomognu u uklanjanju tela, dok su se zaraćene strane međusobno optuživale ko je kriv za smrt dvoje mladih ljudi.

Tela su kasnije uz pomoć Radnog voda izvučena na Grbavicu, deo Sarajeva koji je tada bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Sahranjeni su u Lukavici na srpskom vojničkom groblju, ali su im tela 1996, po želji Admirinih roditelja, prenesena na groblje Lav u Sarajevu.

O njihovoj tragičnoj sudbini zbog koje su postali simbol stradanja u BiH i zbog koje su nazvani sarajevskim Romeom i Julijom, napisano je mnogo tekstova i snimljeno mnogo dokumentarnih filmova, u kojima su govorili Admirini i Boškovi roditelji, prijatelji koji su učestvovali u dogovoru o prelasku, svedoci ubistva i druge osobe iz života mladog para.

Obdukcije njihovih tela nikada nisu urađene, niti je vođena istraga koja bi pokazala iz kog je pravca pucano na njih tako da su ubice do dan danas ostale nepoznate.

U jednom od filmova o Admirii Bošku Edin Garaplija, bivši agent tajne policije, u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" optužio je bošnjačku specijalnu jedinicu "Ševe", za ubistvo mladog para, iako se dugo verovalo da je to učinila srpska strana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

25 godina od smrti sarajevskog Romea i Julije: Niko se nije tako volio

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2018

SARAJEVO - Na današnji dan prije 25 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić...Priča o Bošku i Admiri, priča je o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Upoznali su se u godini "sarajevske Olimpijade" kada je nešto posebno cvjetalo u ovom gradu...Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.