Čeka li nas dramatičan skok cena goriva

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka li nas dramatičan skok cena goriva

Cene nafte skočile su krajem protekle nedelje za više od četiri odsto, posle američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Solejmani. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović navodi za RTS da, za sada, ništa ne ukazuje na dramatičan skok cene nafte u narednom periodu.
Tomislav Mićović je, gostujući u Jutarnjom programu RTS-a, naveo da se skok cena nafte na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetskim berzama neće dramatično odraziti na naše tržište.

"Srbija je ozbiljno uvozno zavisna zemlja i sva ta dešavanja će se reflektovati na našu zemlju. Međutim, prerano je govoriti o bilo kakvoj reakciji što se cena tiče. Za sada ništa ne ukazuje na dramatičan skok cene nafte u narednom periodu", objašnjava Mićović.
Kako kaže, ključna stvar je da Srbija ima dovoljno nafte, da država ima dovoljno rezervi.
"Država je ta koja treba da obezbedi stabilnost snadbevanja tržišta formiranjem obaveznih rezervi nafte. Ovo je situacija kada treba da se podsetimo da Srbija nema dovoljno nafte u državnim rezervama koje mogu da u dužem periodu obezbede stabilnost. Naravno da niko nema toliko nafte da može mesecima da se izoluje od svetskog tržišta, ali bi država ipak trebalo da formira rezerve koje će negde odgovarati nivou 61 dan prosečne neto potrošnje u prethodnoj godini. To su standardi Evropske unije. Sve u svemu, Srbija je na putu da to formira", navodi Mićović.   
Neće nedostajati nafte na svetskom tržištu Komentarišući to da su cene nafte skočile krajem protekle nedelje više od četiri odsto, posle američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Solejmani navodi da se tako nešto nije moglo predvideti.
"Kada su ekonomski parametri u pitanju onda se dosta toga može predvideti, međutim ovakve tenzije koje su se pojavile su nešto što ne možemo predvideti", navodi Mićović.
Kako kaže, za sada su predviđanja da neće nedostajati nafte na svetskom tržištu.
"Amerika je već postavila niz barijera za plasman iranske nafte na svetsko tržište i to je nešto što postoji što Iran zaobilazi, postoje zemlje koje te prepreke ignorišu pretnje sankcijama, tako da se Iranska nafta sada plasira na tržište. Najveći problem nože da nastane ako bude presečen svaki način dopremanja iranske nafte na svetsko tržište. Zatim regionalne nafte iračkoj, kuvatskoj i ukoliko Iran bude stvarao problem pri transportu. Onda će dopremanje velike količine nafte biti problematično", objašnjava Mićović.
Kako kaže neće tako brzo skočiti cena nafte jer kako kaže postoje određene zalihe koje mogu u određenom periodu da amortizuju eventualan nedostatak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.