Nismo mi anđeli, ni sveci, ali u odnosu na Hrvate...

Izvor: B92, 24.Sep.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo mi anđeli, ni sveci, ali u odnosu na Hrvate..."

Njujork -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je anketu u Hrvatskoj u kojoj je ocenjeno da je on najodgovorniji za to što dve zemlje nemaju dobre odnose.

Hrvati bi sve najlepše govorili o meni da je Srbija slaba i unižena, da se klanja za ono što nije učinila, a pošto ekonomski snaži i drži do sebe, onda sam, naravno, ja kriv, i to prihvatam sa oduševljenjem, rekao je Vučić.

Kako je dodao, Hrvati imaju "nepogrešiv njuh" za onog ko radi u interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i uvek će ga, kaže, staviti na prvo mesto kao svog protivnika.

"Nepogrešiv nos imaju da vam jasno pokažu ko je taj ko dobro radi za Srbiju", istakao je Vučić.

"Hrvati su napravili anketu i zaključili da je Srbija kriva za to što nemamo najbolje moguće odnose. A onda, ko bi bio kriv nego Aleksandar Vučić, iako ja godinu dana nisam nikakvu izjavu dao o Hrvatskoj, sve do pre neki dan", rekao je Vučić srpskim novinarima u Njujorku posle sastanka sa Angelom Merkel.

Na komentar predsedničkog kandidata u Hrvatskoj Miroslava Škora da srpski šef države govori o budućnosti, zato što, kako je rekao, ima problema da se seti prošlosti, Vučić mu je poručio da pročita knjige iz psihologije u kojima piše da o budućnosti govore upravo oni kojima je čista prošlost, a da se na prošlost vraćaju oni kojima savest nije mirna.

"Što se Srba i Srbije tiče, malo toga imamo šta da 'peremo', nismo mi anđeli, ni sveci. Da li je bilo naših ljudi koji su vršili zločine? Jeste. Nismo anđeli i sveci - u odnosu na njih, i anđeli i sveci. Nismo mi pravili Jasenovac nego oni, i nemoj oni nekoga da vraćaju u prošlost", rekao je Vučić.

Srbija, kaže, želi da priča o budućnosti, a ako oni žele da govore o prošlosti, onda su, kaže, u vrlo teškoj poziciji.

Nema odlaganja izbora, država nije igračka, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom predloga SzS da se izbori na proleće posebnim zakonom pomere za jesen.

Parlamentarni izbori će biti održani na vreme, u skladu sa Ustavom Srbije, kaže Vučić.

"Ne pada mi na pamet, nije država igračka. Palo na pamet Draganu Đilasu, Bošku Obradoviću i Vuku Jeremiću da odlažu izbore, pa da ukidamo demokratiju u Srbiji, zato što oni ne mogu da pobede na izborima, pa računaju da će za šest meseci moći... Pustite te priče", rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje da li je odlaganje izbora realno i moguće, Vučić je rekao da je realno da opozicija izađe sa predlogom zakona u Skupštinu.

"Ali interesantno mi je to, ja sam mislio da su oni protiv diktature, da su za izbore. Izbori su najvažnija provera narodne volje, tako da ja očekujem da oni traže da izbori budu što češće, a ne da se izbori odlažu", primetio je Vučić.

On je poručio da će izbori biti na vreme u skladu sa Ustavom Srbije.

"A to da oni podnose predlog zakona... Mogu da traže da nikad ne budu izbori, a da oni budu tako važni, da se šetkaju, upadaju po insitucijama, maltretiraju ljude.. sve to može", rekao je Vučić.

Dodao je i da je Boško Obradović lider Saveza za Srbiju i da on "nije Dveri", te da su Dveri suštinski ukinute.

"Narod ih je obavestio da je ukinuto", rekao je Vučić.

Blokirana zgrada Rektorata postala je "partijska prćija", ocenjuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentarišući to što studenti iz udruženja "1 od 5 miliona" već 12 dana blokiraju zgradu Rektorata, Vučić je rekao da su oni svi članovi stranaka.

On je naglasio da je blokirana zgrada Rektorata postala "partijska prćija" i da u nju ulaze Dragan Ðilas, Sergej Trifunović, Boško Obradović.

"Oni su svi studenti, ulaze unutra kako hoće. Podržavam ljubav između rektorke i njih. Za rektorku je super što 15 dana nije ušla u svoju kancelariju. Meni neko da ne da da 15 dana uđem u svoju kancelariju ne znam kako bih reagovao, ali to se naravno neće dogoditi", rekao je predsednik novinarima u Njujorku, na pitanje kako vidi to što je rektorka praktično stala na stranu studenata koji blokiraju Rektorat, te konstataciju da je reč o "ljubavi između rektorke i studenata".

On kaže da bi za rektorku Popović izgleda bilo idealno da ne radi ništa još 15 dana, a onda da zajedno "izađu sa bakljama i da kažu da su Rektorat oslobodili od stranaka".

"A oni svi tamo članovi stranaka. Ajde što su članovi stranke, to je lepo kada imaš neku ideju, ideologiju, nego gde dovedoše studenta od 30 godina? Taj je pre deset godina trebalo da završi fakultet", naglasio je on.

Dodaje, ironično, da mu je drago što su se studenti i rektorka danas dogovorili i povodom svega, u šaljivom tonu, poručuje: "Živela rektorka, ne damo rektorku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.