Niški šampionski stonoteniski klub

Izvor: Megafon.co, 29.Avg.2019, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški šampionski stonoteniski klub

Upoznajte Nikolu Jovanovića. Već dve godine zaredom je stonoteniski reprezentativac Srbije u reprezentaciji za osobe sa invaliditetom.
“Imam par medalja što se tiče reprezentacije, ove godine zlato u ekipnom delu u Bugarskoj. Pojedinačno, srebro. Imam par medalja sa naših regionalnih takmičenja i tako. Tek je početak sezone, videćemo, nadam se što boljem plasmanu.”
U niškom Stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom Nais trenira već četiri godine. A jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << je od 6 reprezentativaca iz ovog kluba.
“Pa to je neka ljubav od malena. U suštini, uvek mi je bio interesantan sport. Ali uz pomoć Bojana Stamenkovića, pošto ja nisam ni imao svest o tome, nisam ni znao da osobe sa invaliditetom mogu da se bave profesionalno stonim tenisom, pre četiri godine me uveo u tu priču. I evo, tu sam sada”, kaže Nikola.
Foto – Sonja Urošević

Klub postoji od 2016. godine, međutim, kao sekcija stonog tenisa postoji već od 2006. godine u sklopu Sportskog udruženja OSI Nais. Već desetak godina članovi učestvuju i na domaćim i na međunarodnim takmičenjima.
“Mogu istaći rezultate na državnim prvenstvima. Bili smo drugi i treći više puta. Gde je na prvom mestu Spin iz Novog Sada koji dvadesetak godina unazad se bavi time i veći deo reprezentacije se nalazi u Novom Sadu. Trudimo se da držimo korak sa njima, da se što bolje trenira, da što kvalitetnije sparing partnere imamo, samim tim dolaze i rezultati. Pored toga, od međunarodnih rezultata istakao bih turnire u Rumuniji, gde sam ja učestvovao pre tri godine, zatim, turnire u Bugarskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj itd” objašnjava predsednik kluba, takođe reprezentativac, Bojan Stamenković.
U klubu je trenutno dvadesetak članova. Najmlađi član je Vuk Radulović, on je upravo upisao prvu godinu srednje škole. Među članicama, najmlađa je Andreja koja je u sedmom razredu osnovne škole.
Međunarodni stonoteniski turnir prijateljstva I sami organizuju različite turnire. Finansiraju se iz gradskog budžeta, a pomaže im i Stonoteniski savez OSI Srbije.
“Hteo bih da najavim 4. Međunarodni turnir prijateljstva. Evo, četvrtu godinu zaredom organizujemo taj turnir. Na početku je to bilo samo sa prijateljima iz Makedonije i Crne Gore. Svake godine sve veći broj učesnika, sve veći broj zemalja, tako da ove godine očekujemo učesnike iz Poljske, iz Slovačke, Češke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Grčke… Turnir je od 8. do 11. novembra u OŠ Ivo Andrić”, kaže Bojan.
Sport OSI u Nišu Osim što je predsednik kluba, Bojan vodi i stranicu na Fejsbuku Sport osoba sa invaliditetom u Nišu.
“Sport osoba sa invaliditetom kao stranica na Fejsbuku postoji već 6, 7 godina. Pokušavamo da pratimo sva sportska dešavanja vezana za sport OSI. U Nišu postoji, da kažem, od malo ozbiljnijih i aktivnijih klubova, postoji naš stonoteniski klub, postoji Sportsko-rekreativno udruženje OSI Nais iz koga smo mi potekli, postoji Akademski plivački klub OSI Delfin, takođe, pored toga, postoji niz manjih klubova koji nisu previše zastupljeni i nemaju neke aktivnosti, da kažem, šire, da je to prepoznato kao sportski klub. U zadnje vreme se aktivirao Košarkaški klub OSI Nais, i Golbal klub slepih i slabovidih Nais.”
Bojan poziva sve zainteresovane za bilo koji sport da se jave, a oni će uraditi sve što je u njihovoj moći da im obezbede treninge.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Ready-Set-Go – Magic In The Other

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.