Nikolić:Milunka Savić - heroina koja liči na svoju zemlju

Izvor: Kurir, 10.Nov.2013, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić:Milunka Savić - heroina koja liči na svoju zemlju

Danas to činimo zahvaljujući Milunkinoj porodici što nam je dozvolila da joj se odužimo kako dolikuje, da počiva među ljdima koji ispisuju istoriju naše zemlje, rekao je predsednik Srbije

BEOGRAD  - Predsednik Srbije Tomisav Nikolih izjavio je danas da srpska heroina Milunka Savić liči na svoju zemlju - odvažna kada treba, nepobediva i uspravna, svakom da se nađe i pomogne, a opet skrajnuta kada drugi pomisle da tako velika i snažna može da zasmeta.

Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je na Novom groblju u Beogradu na ceremoniji polaganja posmrnih ostataka Milunke Savić u Aleju velikana rekao da nikad nije kasno da se sagrešenja koja su drugi napravili prema Srbiji i njenim velikanima isprave.

"Danas to činimo zahvaljujući Milunkinoj porodici što nam je dozvolila da joj se odužimo kako dolikuje, da počiva među ljdima koji ispisuju istoriju naše zemlje", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je jugoslovenska ideologija, doktrina uravnilovke i umanjivanja značaja svega što je srpsko, gurnula u mrak Srbiju i njenu tradiciju, a za njom i sve velikane ratova, kulture, privrede, kao i istorijski kontekst pre Drugog svetskog rata.

"Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan", ukazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da veruje u postojanost pojedinačnog i kolektivnog pamćenja i u odanost zemlji i da će Srbija očuvati sećanje na ženu koja je u mnoštvu hrabrih muškaraca bila najveći junak Prvog svetskog rata.

"Sada i ovde, odajući počast Milunki Savić, dan uoči proslave potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, mi, zahvalni potomci, odajemo počast svim svojim junačkim precima", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da Milunka Savić liči na svoju zemlju.

"Odvažna kada treba, nepobediva i uspravna, svakom da se nađe i pomogne, a opet skrajnuta kad drugi pomisle da tako velika i snažna može da zasmeta", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, ona je simbol opšte borbe Srbije za slobodu, a svojom hrabrošću, viteštvom i rodoljubljem bila je primer savremenicima, a potomcima učitelj koji svojim životom pokazuje kako se voli i brani otadžbina.

Nikolić je podsetio da je Milunka Savić nosilac najviših srpskih i inostranih ratnih odlikovanja, da su joj pripala dva Ordena viteza Legije časti, i da je jedina žena u istoriji čovečanstva koja je odlikovana francuskim ordenom Ratnog krsta sa zlatnom palmom.

Milunka Savić je jedinstvena pojava, ne samo u Srbiji, već i u istoriji čovečanstva, rekao je Nikolić i dodao da kod drugih naroda, pa čak i saveznika Srbije u Prvom svetskom ratu, postoji neverica i učtivo odbijanje da prihvate da je u srpskom narodu postojala takva žena i da je simbol srpskog vojevanja stvaran.

"Da nije dokaza u stranim muzejima i arhivima, našu priču o ovoj heroini proglasili bi za siže avanturističkog romana, fikciju talentovanog pisca, scenario holivudskog filma”, rekao je on.

Govoreći o životu Milunke Savić, Nikolić je istakao da je sve počelo sestrinskom ljubavlju i brigom, a nastavilo se prerušavanjem u momka i ranjavanjima kako bi bila ravnopravna i dobila čast da služi u Gvozdenom puku među najboljima.

On je rekao da je Milunka Savić i u miru delila ono što je imala s drugima, hranila i školovala decu, a da je za vreme Drugog svetskog rata negovala partizane i četnike.

Nikolić je podsetio i na, kako je rekao, istorijsku činjenicu ili legendu, da je Milunku Savić iz kolone osuđenih na streljanje oslobodio nemački oficir.

"Ta vrsta divljenja vojnika prema vojniku, a zemlje su im u oba svetska rata vojevale jedna protiv druge, govori koliko i silno ordenje kojim je Milunki Savić svet pokazivao svoju zahvalnost", rekao je Nikolić.

On je naveo da uz Milunku Savić pristaju sve najlepše srpske reči - heroina Velikog rata, ikona i simbol Prvog svetskog rata, Orleanka u šinjelu, mati srpske siročadi, uzor, zaboravljeni junak.

“Milunka je simbol herojstva sa devet ljutih rana zbog želje da Srbija bude slobodna, žena ratnik kojoj se divi vasceli svet", rekao je Nikolić.

Ukazujući da je Milunka Savić, na putu do Aleje velikana i uz vojne počasti, još jednom prošla pored svog vrhovnog komandanta Radomira Putnika, Nikolić je poručio "Neka je večna slava Milunki Savić i junacima Velikog rata".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.