Nije ni na vidiku; Meteorolog za B92.net o povratku proleća

Izvor: B92, 13.Apr.2021, 14:51

"Nije ni na vidiku"; Meteorolog za B92.net o povratku proleća

Ovog proleća jesen ne odustaje, temperatura sa 26 stepeni pala je na 6, a meteorolog Đorđe Đurić za B92.net otkriva kada će se lepo vreme ustaliti.

"Do kraja dana će u celoj zemlji biti potpuno oblačno, ovo zahlađenje koje je zahvatilo severne i zapadne delove Srbije sa kišom, do kraja dana će se proširiti na južne delove Srbije. Danas je velika temperaturna razlika između severa i juga, pa je maksimalna temperatura na severu od 6 do 8 stepeni, dok je na jugu Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutno i do 18 stepeni, koliko je zabeleženo u Nišu", rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

On dodaje da će zahlađenje stići i do juga Srbije, ali do kraja dana, i doneti pad temperature za desetak stepeni.

"U sredu nas očekuje potpuno oblačno i hladno vreme u celoj Srbiji, sa kišom, u brdsko-planinskim predelima i sa snegom", kaže Đurić.

Temperatura će bitio znatno manja od proseka za ovo doba godine, maksimalna dnevna do 9 stepeni.

Đurić za B92.net kaže da se temperature koje su zabeležene juče u Srbiji neće ponoviti ovog meseca.

"Letnji dan, koji smo imali juče, više se neće ponoviti do kraja meseca, a kada bi uporedili vreme od juče, i vreme od sutra, uočili bi veliki pad, od čak 20 stepeni", napominje on.

U četvrtak promenljivo oblačno, sa mogućim padavinama, a temperatura će biti veća za svega stepen-dva, što neće biti osetno.

U petak nas očekuje kratkotrajno lepše vreme i sunčan dan, bez padavina, ali već za vikend nas očekuje kiša, i sve do 20. aprila hladno vreme, sa kišom.

Na pitanje o stabilizaciji vremena, Đurić kaže da je to teško prognozirati, ali da narednih sedam dana neće biti proleća u Srbiji.

"Tek posle 20. aprila dolazi do stabilizacije vremena, znači, narednih sedam dana proleće neće biti ni na vidiku", kaže Đurić.

Poslednjih godina se vreme izrazito promenilo. Sve je više naglih promena vremena, kada u samo jednom danu temperature padnu ili se dignu za 20 stepeni, a tada se najčešće oseti težina pri disanju i bolovi u grudima. Simptomi i tegobe koje osećamo prilikom vremenskih promena nazivaju se meteoropatija, a osobe koje pate od njih su - meteoropate.

Postoji više grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na promene vremena. Njih muče reuma, astma, srčane smetnje, pre svega angina pektoris i visoki krvni pritisak, čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, psihoza i druge psihičke tegobe.

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom uglavnom savetuju da se u "kritično" vreme ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihički poslovima, kao i da se uzimaju propisani lekovi. Osobe sa alergijama treba da pravovremeno počnu svoju terapiju.

Redovno uzimanje lekova za smirenje savetuje se i osobama koje pate od psihičkih tegoba.

Hrana je veoma bitna tokom pomenutih teških dana, a lekari savetuju da se tada poveća unos voća i povrća, ali i tečnosti. Obavezno izbegavajte alkohol i zašećerene sokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.