Ni nuklearna bomba ne može da ih uništi; ovako izgledaju bunkeri u Finskoj FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 26.Maj.2022, 15:06

Ni nuklearna bomba ne može da ih uništi; ovako izgledaju bunkeri u Finskoj FOTO/VIDEO

Helsinki -- Finska se decenijama spremala za katastrofe i do sada je izgradila oko 500 zasebnih bunkera, dugih oko 320 kilometara.

Ispod glavnog grada Finske nalazi se mreža nekih od najvećih podzemnih bunkera, koji su dovoljno veliki da služe kao sklonište za 630.000 stanovnika grada. Objavljene su fotografije bunkera u Helsinkiju u kojem bi Finci mogli da prežive mesecima, a nalazi se oko 25 metara ispod zemlje.

Trenutno su to velike sportske hale i dugački hodnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji bi u slučaju napada mogli da se pretvore u skloništa.

"Vrata mogu da izdrže eksplozije do šest bara, tako da ih ni nuklearna bomba ne može razbiti", rekao je instruktor Varautumisen Opetaja.

"Bombe bi mogle da padaju na zemlju, a deca bi i dalje mogla da se igraju u bunkerima", dodao je on.

Kada bi zaista došlo do napada, stanovnici grada bi u bunkere ulazili kroz jedva primetne ulaze na ulicama.

Podsećamo, Rusija je poslednjih dana u više navrata upozoravala na posledice koje bi mogle uslediti u slučaju ulaska Finske i Švedske u NATO, za šta su te zemlje podnele zahtev.

Ovo ne bi bio prvi put da su Finska i Rusija u sukobu – tokom Drugog svetskog rata, tadašnji SSSR je iznenada bacio bombe na Helsinki i objavio rat, zbog čega je Finska u mirovnim pregovorima izgubila oko 10 odsto svoje teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.