Ni na 15 SEKUNDI NE SMEMO iz skloništa!: Ispovest Srbina koji je u Izraelu usred NAPADA TERORISTA! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2018, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ni na 15 SEKUNDI NE SMEMO iz skloništa!": Ispovest Srbina koji je u Izraelu usred NAPADA TERORISTA! (FOTO)

U protekla dva dana Hamas je pod stalnim napadima

Protekla dva dana Hamas je ispalio više od 400 raketa na izraelska naselja i tako sproveo najveći napad još od 2014. godine. U napadu na izraelske teritorije je poginula jedna osoba u gradu Aškelonu, a mnogi ljudi su bili primorani da pobegnu u skloništa i da se ne udaljavaju od njih.

Goran Mekić, Srbin koji od 1993. godine živi svega 4,5 kilometara od Pojasa Gaze, ispričao je koliko je napeta situacija juče bila. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Iako je sinoć postignuto primirje, i dalje je veoma neizvestan život u Izraelu, a naročito u teritorijama blizu granice sa palestinskom teritorijom.

- Svi smo u iščekivanju šta će biti. Hamas sam odlučuje o prekidu vatre, a u istom dahu objavljuje da će Izrael zažaliti ako nastavi da napada položaje Hamasa i islamskog dži ada i teroristi su najavili da će gađati Tel Aviv, Javne... Pogodili su kuću u mestu Nativ Asara. I jedna njihova raketa je pala u obdanište... Dobili smo instrukcije da se ne udaljavamo ni 15 sekundi od skloništa. Juče i tokom noći je bilo teško. Pripadnici Hamasa su ispalili oko 400 raketa na Izrael. Pogodili su autobus, verovatno navođenom raketom. Pogodili su kuće u Sderotu i Aškelonu. U Aškelonu je poginula jedna osoba. Škole i vrtići su bili zatvoreni danas. Oni koji nisu morali da idu na posao ostali su u kućama ili u mestima koja imaju skloništa - rekao je on.

Prema njegovim rečima, izraelska strana povećava broj vojnika u ovoj oblasti i mnogi su dobili poziv za mobilizaciju.

- Odgovor Izraela na primirije je da ostavljaju sebi slobodu da deluju ukoliko procene da postoji potreba za to. E sad, šta će biti i dalje još niko ne zna - rekao je Mekić.

Inače, Mekić je otac četvoro dece, a došao je u Izrael, gde živi u kibucu Magenu od avgusta 1993. godine.

U međuvremenu su mediji preneli da su izraelski vojnici uhapsili šestoricu Palestinaca pod optužbama da su učestvovali u terorističkim aktivnostima tokom noći na Zapadnoj obali, saopštilo je jutros izraelsko ministarstvo odbrane. Uhapšeni su prebačeni na ispitivanje u izraelsku bezbednosnu agenciju (Šabak).

U pitanju je bila jedna od najvećih eskalacija još od rata između Hamasa i Izraela 2014. godine. Najmanje šest Palestinaca, pet pripadnika Hamasa i jedan civil, poginulo je u Pojasu Gaze i u Izraelu od početka najnovijih sukoba.

Ipak, palestinske militantne grupe u Pojasu Gaze prihvatile su u utorak prekid vatre, uz posredovanje Egipta, sa ciljem okončanja sukoba sa Izraelom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.