Neverovatan podatak o tome kome Crnogorci najviše veruju

Izvor: B92, 19.Jul.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatan podatak o tome kome Crnogorci najviše veruju

Podgorica -- Srpska pravoslavna crkva je institucija u koju Crnogorci imaju najveće poverenje, pored obrazovnog i zdravstvenog sistema te zemlje, pišu crnogorski mediji.

Prema istraživanju podgoričkog Centra za demokratiju i ljudska prava - CEDEM, u SPC poverenje ima 47,8 odsto građana Crne Gore, dok u nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu poverenje ima 16,4 odsto.

Poverenje u CPC je ujedno najniže poverenje u neku od crnogorskih institucija. Podaci CEDEM-a kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da 46,6 odsto građana smatra da treba da postoji samo SPC, dok samo 4,9 odsto građana veruje da treba da postoji samo nekanonska CPC.

Ukupno 22,4 odsto smatra da treba da postoje obe crkve, dok 20,7 odsto nije izneo stav po ovom pitanju.

Rezultati ovog istraživanja ne idu u prilog crnogorskim vlastima koje su dale Predlog Zakona o slobodi veroispovesti, prema kojem bi država ponovo postala vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, a bili su državna svojina. Tim predlogom zakona najviše bi bila pogođena upravo SPC, zbog čega su danima iz Srbije i Crne gore dolazile oštre izjave na račun suprotne strane.

Ovo ponovo povlači i pitanje o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, koja od 1993. postoji kao nevladina organizacija i ima podršku samo Kijevske patrijaršije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.