Nepristojna ponuda: Mi vama milijarde dolara, vi se vratite sporazumu

Izvor: B92, 04.Sep.2019, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nepristojna ponuda": Mi vama milijarde dolara, vi se vratite sporazumu

Pariz -- Francuska je ponudila Iranu kredit od 15 milijardi dolara, ako se vrati potpunom poštovanju nukelarnog sporazuma s velikim silama iz 2015.

Međutim, taj dogovor zavisi od SAD, koje bi mogle da ga blokiraju, ocenjuju zapadni i iranski izvori.

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan izjavio je u Dubaiju da se nastavljaju razgovori o tom konkretnom aranžmanu, čija bi garancija bila iranska nafta, ali da je ključna saglasnost SAD.

Ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je "davanje kreditne linije grantovane naftom u zamenu za, pod jedan, povratak JCPOA (nuklearnom sporazumu), a pod dva, bezbednost u Zalivu i početak pregovora o regionalnoj sigurnosti i nuklearnom programu posle 2025. (kada ističe sadašnji), rekao je Le Drijan novnarima.

Dodao je da, međutim, sve zavisi od američkog predsednika Donalda Trampa, odnosno njegovog odobrenja, s obzirom na to da je izveo SAD iz nuklearnog sporazuma i uveo nove sankcije Iranu.

Međutim, Iran tvrdi da je Teheran predložio tu istu ponudu, a ne Francuska. Oni kažu da su kao uslov za povratak Nuklearnom sporazumu od Evrope tražili da ili kupuje naftu od Teherana, ili da mu odobri kredit od 15 milijardi dolara do kraja godine. To je izjavio Abas Arakči, zamenik šefa diplomatije Irana. "Po našem mišljenju, povratak punoj realizaciji Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana zavisi od dobijanja 15 milijardi dolara za četiri meseca. U suprotnom slučaju, proces smanjenja obaveza će biti nastavljen", rekao je Arakči, a prenosi agencija Fars. Po njegovim rečima, taj kredit bi bio "pretplata za naftu“, preneo je Sputnjik.

Potom je usledila vest da je zvanični Teheran odbio ponudu Francuske, bez daljeg objašnjenja, a nedugo zatim i ona da su iranski zvaničnici ukazali da su spremni ponovo u potpunosti da primenjuju nuklearni sporazum u zamenu za kreditnu liniju od oko 15 milijardi dolara, o kojoj se pregovara sa Evropljanima.

Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Iran raspravljaju poslednjih nekoliko dana o tome kako da se spase međunarodni sporazum zaključen u Beču 2015. i koji je doveden u pitanje od kada su se SAD jednostrano povukle u maju 2018. godine.

Posle povlačenja SAD su ponovo uvele sankcije Iranu i zatim ojačale niz ekonomskih sankcija. Bečki nuklearni sporazum sa Iranom predviđa da se deo međunarodnih sankcija ukine toj zemlji a zauzvrat ona će drastično da ograniči svoj nuklearni program, čime joj se onemogućuje sticanje atomskog oružja.

Kao reakcija na vraćanje američkih sankcija, Iran je počeo da odustaje od nekih od svojih obaveza preuzetih po sporazumu iz Beča i preti da će odustati od dodatnih obaveza od 7. septembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FRANCUSKA PRAVI RAČUN BEZ KRČMARA: Nude Iranu 15 milijardi kredita u zamenu za povratak sporazumu dok SAD traže maksimalni pritisak na Teheran!

Izvor: Kurir, 04.Sep.2019

PARIZ - Francuska je ponudila Iranu kredit od 15 milijardi dolara da se vrati potpunom poštovanju nukelarnog sporazuma s velikim silama iz 2015, što, međutim, zavisi od toga da li će Vašington blokirati taj dogovor.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.