Neprijatelj mog neprijatelja... Makron odlazi u Ameriku sa jednim ciljem

Izvor: B92, 27.Nov.2022, 11:44

Neprijatelj mog neprijatelja... Makron odlazi u Ameriku sa jednim ciljem

Predsednik SAD Džozef Bajden sledeće nedelje će ugostiti francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francuski predsednik odlazi u posetu s ciljem da učvrsti francusko-američko prijateljstvo i obuzda ogorčenu ekonomsku konkurenciju između Evrope i SAD, prenosi Rojters.

Više od godinu dana nakon što su Vašington, London i Kanbera osujetili veliki francuski ugovor o prodaji podmornica i gurnuli francusko-američke odnose do ivice i tačke prekida, očekuje se da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve zemlje pokažu jedinstvo povodom zajedničkih pretnji od Rusije i Kine.

Ali, sporno pitanje tokom susreta će biti američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), prenosi Rojters.

Evropljani upozoravaju da bi ogroman paket subvencija namenjenih američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac evropskim industrijama, koje su već uzdrmane zbog visokih cena energije izazvanih ratom u Ukrajini.

Makron će pokušati da ubedi Sjedinjene Države da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju se kaže da koristi svoju ekonomsku moć "kao oslonac za diplomatiju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MAKRON U MISIJI: OBUZDATI AMERIKU Sastaće se sa Bajdenom i pokušati da ubedi SAD da ne oslabe evropske kompanije

Izvor: Blic, 27.Nov.2022

Predsednik SAD Džo Bajden sledeće nedelje će ugostiti francuskog predsednika Emanuela Makrona koji dolazi u posetu s ciljem da učvrsti francusko-američko prijateljstvo i obuzda ogorčenu ekonomsku konkurenciju između Evrope i SAD, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.