Nemci raspravljali o BiH: Ponavljaju se zahtevi za promenom granica ili čak i secesije

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 16:56

Nemci raspravljali o BiH: "Ponavljaju se zahtevi za promenom granica ili čak i secesije"

Predstavnici vladajuće koalicije CDU/CSU, i članovi stranaka SPD i FDP, podneli su zahtev nemačkom Bundestagu, koji se odnosi na analizu situacije u BiH.

Zahtev, odnosno analiza koju su predstavnici prezentirali pod nazivom "Novi zamah za Bosnu i Hercegovinu - podrška za visokog predstavnika" navodi kako je Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine stvorio uslove za miran život i osigurao trajni mir.

"Dejtonski mirovni sporazum je stvorio osnovu za zajednički život >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naroda BiH. Usledio je posleratni oporavak i ideja da se suživot različitih skupina realizuje u zajedničkoj državi, što predstavlja put ka krajnjem miru. Za praćenje provpđenja Dejtonskog sporazuma uspostavljena je i Kacelarija visokog predstavnika u BiH, a 25 godina nakon Dejtona vidi se kako je on poslužio svrsi te su stranice iz prošlosti koje sadrže nasilje trajno zatvorene", navodi se.

Međutim, nemački zastupnici ističu kako etničke grupe u BiH danas često rade jedne protiv drugih te da je država i danas podeljena.

"BiH je zemlja u kojoj su etničke grupe sumnjičave jedne prema drugima. Ponavljaju se zahtevi za promenom granica ili čak i secesije entiteta Republika Srpska, što produbljuje etničke podele i povećava političku nestabilnost. Jasno odbacujemo bilo kakve promene granica kao opasnost za stabilan razvoj", poručuju njemački zastupnici.

Osvrnuli su se na izmene Ustava BiH i Izbornog zakonaa. Takođe, ističu kako se i pored brojnih presuda Međunarodnog suda u Hagu brojni zločinci veličaju, a zločini negiraju.

"Pored toga, ostaju nerešeni problemi u vezi s vladavinom zakona i borbom protiv korupcije. Problem su i dalje odlasci mladih i dobro obrazovanih građana. Pored uspešnog pravnog postupka nad ratnim zločincima pred Međunarodnim sudom u Hagu, teško da postoji bilo kakva domaća aktivnost koja bi težila pomirenju i izgradnji poverenja između etničkih grupa. Umjesto toga, na nekim mestima i dalje se veličaju ratni zločinci, a zločini negiraju", naglašavaju zastupnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.