Nemački glumac Kaufman tužio Politiku zbog lažnog teksta

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački glumac Kaufman tužio "Politiku" zbog lažnog teksta

Nemački glumac Andreas Kaufman, čija je fotografija objavljena u "Politici" uz tekst koji nije napisao, podneo je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv ovog dnevnog lista.

Žalbom glumca bavio se i na jučerašnjoj sednici Savet za štampu, ali za sada nije objavljeno kakva je odluka ovog samoregulatornog tela i da li je "Politika" prekršila novinarski kodeks, prenosi "Danas".

Kaufman je ranije najavio tužbu. "Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i to sa punim pravom", rekao je on za Dojče vele.

Politika je u julu u rubrici "Pogledi" objavila tekst "Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena", a kao autor je naveden Petar Veličković, forenzički psihijatar, sudski ekspert za poveravanje dece iz Montreala u Kanadi. Tekst se pojavio nakon dva slučaja u kojima su muževi ubili žene u centrima za socijalni rad. "Autor" je optužio feministkinje da koriste tragediju za svoje "političke ciljeve".

Javnost je u startu osudila tekst, a potom je utvrđeno da je Petar Veličković potpuno izmišljena ličnost, kao i da je osoba koja se nalazi na fotografiji u stvari nemački glumac Andreas Kaufman. "Politika" se izvinila čitaocima uz obrazloženje da je sam Veličković uz tekst poslao Kaufmanovu fotografiju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.