Nemački diplomata upozorava: Svet u opasnosti od novog velikog rata

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački diplomata upozorava: Svet u opasnosti od novog velikog rata

Berlin -- Šef Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger upozorava na opasnost od novog velikog rata.

Kao objašnjenje, Išinger navodi to što, kako kaže, svugde na svetu neko misli da može sopstvene ciljeve samostalno da ostvari.

On je, u emisiji "Veltšpigel" nemačkog javnog servisa ARD, rekao da ko želi zaštitu klime mora da se pobrine i da ne bude novih ratova.

Istovremeno ističe da je aktuelna situacija veoma opasna, jer je vlada potpuni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedostatak poverenja i gubitak kontrole naoružanja.

Savet bezbednosti UN, prema njegovim rečima, često je blokiran, a i druge institucije ne funkcionišu dovoljno dobro, jer svugde na svetu neko misli da može sopstvene ciljeve samostalno ostvariti.

Ovaj problem pogađa, prema njegovoj proceni, i NATO.

"U stvari ugrožena je budućnost zapada. Postoji li još zapad?", upitao je Išinger.

On je ocenio da će sutrašnji samit NATO biti samo simbolički akt povodom proslave 70 godina postojanja.

"Neće biti nikakvih velikih odluka, ali mnogi eksperti će ukazati na aktuelno stanje vojnog saveza", rekao je Išinger.

On je naglasio da se mora postaviti pitanje da li se ciljevi i metode vremenom menjaju.

"Tako NATO nije 'izbaždaren' za sukob sa Kinom, odnosno i dan danas je fokusiran na Rusiju. Međutim pogled na Kinu se dramatično promenio. Dok je Kina pre par godina u Nemačkoj još gledana kao odlično tržiište za izvog, danas je postala globalno-politički igrač", kazao je Išinger.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.