Nemačka želi dobre odnose sa Rusijom: Nijedna druga zemlja nije za to toliko snažno zainteresovana

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Sep.2017, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka želi dobre odnose sa Rusijom: Nijedna druga zemlja nije za to toliko snažno zainteresovana

Razmatra se i ukidanje sankcija

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijer izjavio je danas da nijedna druga zemlja nije zainteresovana koliko Nemačka za dobre odnose sa Rusijom, istakavši da bi evropske sankcije uvedene Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi trebalo postepeno ukinuti ako se primeni sporazum o primirju.

Šef nemačke diplomatije je istakao da Nemačka mora da postigne neku vrstu politike opuštanja odnosa sa Rusijom.

- Nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << druga zemlja nije za to toliko snažno zainteresovana kao Nemačka, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu- poručio je Gabrijel.

On je, tokom panel diskusije koju je organizovao nemački poslovni dnevnik "Handelsblat" u Berlinu, rekao da su evropske sankcije Rusiji uvedene postepeno i da će postepeno biti i ukinute što je, kaže, "zapravo opštepoznata činjenica", prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, kada bi na istoku Ukrajine bilo uspostavljeno trajno primirje, onda bi i SAD verovatno bile spremne na slične korake, odnosno na ukidanje sankcija Rusiji.

- Zvanični sporazum glasi: samo ako se uspostavi stoprocentni mir, ukinućemo 100 odsto sankcija- podsetio je Gabrijel, zaključivši da je to, s njegovog stanovišta, "potpuno nerealističan stav".

Gabrijel je visoki član nemačke Socijaldemokratske partije, mlađeg partnera u vladajućoj koaliciji kancelarke Angel Merkel, i istorijski je zagovornik dijaloga sa Rusijom, navodi britanska agencija.

Merkelova pomešala babe i žabe: Uporedila ujedinjenje Nemačke sa ulaskom Krima u sastav Rusije

Rojters napominje da je Merkel istakla kako evropske sankcije Rusiji mogu biti ukinute samo ako se mirovni sporazum iz Minska u potpunosti primeni, a ne samo sporazum o prekidu vatre koji je deo šireg mirovnog plana iz Minska.

Nemačka i Francuska su pokušale da ubede Ukrajinu i Rusiju da primene mirovni sporazum postignut u Minsku 2015, ali sa neznatnim uspehom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.