Nemačka briše nacističke tragove sa fonetske abecede

Izvor: B92, 04.Dec.2020, 19:07

Nemačka briše nacističke tragove sa fonetske abecede

Nemačka će oživeti svoju fonetsku abecedu kako bi uklonila reči koje su dodali nacisti, piše BBC.

Pre nacističke diktature u fonetskoj abecedi su se koristila neka jevrejska imena - poput „D za Davida“, „N za Natana“ i „Z za Zahariju“.

Ali nacisti su ih zamenili Dorom, Severnim polom (Nordpol na nemačkom) i cepelinom i njihova upotreba se od tada nastavlja, a da većina Nemaca nije bila svesna nihovog antisemitskog porekla.

Stručnjaci rade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na novim terminima, koji će biti predstavljeni javnosti i usvojeni 2022. godine.

Inicijativa je potekla od Mihaela Bluma, zaduženog za borbu protiv antisemitizma u državi Baden-Virtemberg, iza koga stoji Centralno veće Jevreja u Nemačkoj.

Posao smišljanja novih termina za problematična slova sada je u rukama Nemačkog instituta za standardizaciju (DIN).

Često korišćeni ekvivalent u Velikoj Britaniji je fonetska abeceda NATO-a, sa terminima kao što su „F za fokstrot, T za tango“. Ali mnogi govornici engleskog jezika na telefonu koriste i izraze poput „D za Denisa, S za šećer“.

Da bi se sačuvalo sećanje na antisemitsku listu, ona će biti predstavljena kao dodatak novoj listi koja će biti stavljena na javnu raspravu sledeće godine. Nakon te rasprave, nova nemačka lista treba da bude usvojena krajem 2022. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.