Nemačka: AfD pozvana na odgovornost za ubistvo političara

Izvor: B92, 19.Jun.2019, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: AfD pozvana na odgovornost za ubistvo političara

Krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) mora da podeli krivicu za ubistvo pro-imigracionog konzervativnog političara Valtera Libkea.

On je pre dve nedelje upucan u onome što tužioci smatraju politički motivisanim kriminalom, rekla je lider konzervativaca Anagret Kramp-Karenbauer.

U komentarima koji su izazvalii besan odgovor AfD, najveće opozicione stranke u nemačkom parlamentu, Karenbauer je tu partiju okrivila za legitimaciju jezika mržnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je izazvalo nasilje, prenosi Rojters.

"Sasvim je jasno kako razbijanje tabua, mržnjom i podstrekavanjem, što je uradio AfD, smanjuje inhibicije toliko da rezultiraju čistim nasiljem", rekla je ona u Parizu što su objavili nemački mediji, a kasnije je potvrđeno iz kancelarije za štampu njene stranke Hrišćansko-demokratke unije Nemače (CDU).

Nemački savezni tužioci su u ponedeljak izjavili da je muškarac uhapšen zbog ubistva Libkea simpatizer krajnje desnice.

Političar, koji je predvodio regionalnu vladu u gradu Kaselu, bio je omražen na krajnje desničarskim internet forumima gde je odluka kancelarke Angele Merkel iz 2015. godine da prihvati oko milion izbeglica u Nemačku na vrhuncu izbegličke krize, bila oštro kritikovana.

Libke, koj je branio kancelarkinu odluku i 2015. godine održao govor zagovarajući "hrišćanske vrednosti" kao što su voleti svog bližnjeg, postičući krajnju desnicu da ga nazove izdajnikom i objavi njegovu adresu.

AfD, koja je ušla u parlament pre dve godine na izborima koji su bili oblikovani uznemirenošću zbog priliva migracionata, insistira da je to demokratska stranka i da se uvek distancirala od ekstremista krajnje desnice koji zagovaraju nasilje, prenosi agencja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.