Nema povećanog broja poziva Hitnoj pomoći

Izvor: Politika, 17.Apr.2010, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema povećanog broja poziva Hitnoj pomoći

BEOGRAD – Oblak vulkanskog pepela koji se, posle većeg dela Evrope nadvio i nad Srbijom, nije uzrokovao povećani broj poziva pacijenata zbog eventualnih respiratornih ili drugih problema, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći u Beogradu.

„Nema povećanog broja poziva” rekla je portparol Hitne pomoći Nada Macura i dodala da ima više poziva onih koji se informišu kako i da li pepeo može uticati na njihovo zdravlje, šta da rade ukoliko osete tegobe, da li da kreću na put... >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut” preporučio je posebno starijim građanima i deci da u slučaju povećane koncentracije vulkanske prašine u vazduhu organiče izlaske na otvoreni prostor.

Institut preporučuje i da se „smanji fizička aktivnost rekreativnog ili takmičarskog tipa u vreme trajanja epizode zagađenja” kao i da oni koji imaju posledice „pravovremeno prijave pogoršanja stanja respiratornog i kardiovaskularnog sistema”.

U posebnu grupi osoba sa povećanim rizikom po zdravlje spadaju već oboleli od nekih hroničnih respiratornih oboljenja, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, dodaje se u preporuci.

U Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore je rečeno da je oblak vulkanske prašine stigao iznad Srbije, a od 16 sati u potpunosti je zabranjen avio saobraćaj u vazdušnom prostoru koji je u nadležnosti te Agencije.

Druga erupcija vulkana na Islandu počela je u sredu, a vulkanski oblak pepela nošen vetrovima dospeo je iznad Velike Britanije, Skandinavije i centralne Evrope.

Tanjug

[objavljeno: 18/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.