Nema opasnosti od dodatnog 5G zračenja, stižu dokazi

Izvor: Mondo, 12.Avg.2019, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti od dodatnog 5G zračenja, stižu dokazi

Iako Srbija ima daleko strože propise po pitanju zračenja telekomunikacione opreme i instalacija, građani ne veruju da je zračenje 5G bezazleno. U RATEL-u žele da se građani uvere u suprotno preciznim i stručnim merenjima i - dokazima!

Vladica Tintor, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), izjavio je da 5G tehnologija ne donosi opasnost dodatnog zračenja, a u to bi, kako je najavio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uskoro mogli da se uvere i građani Srbije. “Pošto 5G tehnologija podrazumeva velike kapacitete, potrebna je gusta mreža baznih stanica, a takođe je neophodno da te bazne stanice budu povezane optičkim vlaknima“, objasnio je Tintor, a prenela agencija Tanjug. On podseća da je gusta mreža baznih stanica pokrenula građansku inicijativu u celom svetu, po pitanju zračenja.

Pročitajte i ovo: Mikrotalasna VIŠE ZRAČI od 5G baznih stanica

"Naravno, laž bi bila reći da bazna stanica ne zrači, jer da ne zrači, ne bismo imali nikakav signal. Ipak, treba imati u vidu inženjersku stranu koja možda ne deluje logično, ali - što je mreža baznih stanica gušća, to je njihova snaga manja", pojašnjava Tintor.

Takođe, što se tiče Srbije, bar u nekoj bliskoj budućnosti, koristiće se uglavnom frekvencije koje se već koriste za mobilnu telefoniju.

"Mi u RATEL-u smo razgovarali s Naučno-tehnološkim parkom Beograd da tamo postavimo jedan naš senzor koji bi merio zračenje prve komercijalne 5G bazne stanice, pošto ne postoje još uvek precizna merenja 5G tehnologije. To bi trebalo da uveri ljude da ne postoji opasnost od dodatnog zračenja, a napomenuo bih samo i da su naši propisi mnogo stroži od evropskih po pitanju zračenja", dodao je Tintor.

On je naglasio da je 5G tehnologija možda i pogrešan marketinški termin, jer sa komercijalnog aspekta, ono što pruža predstavlja jednu sasvim novu dimenziju i komercijalna primena tih mogućnosti još nije viđena.

Dodao je da ni evropske zemlje, a ni Srbija, nemaju planove za ovu, pa čak ni za sledeću godinu što se tiče komercijalne primene 5G tehnologije. "Mislimo da je možda 2021. godina trenutak kada bi moglo realno da se razmišlja o komercijalnom pružanju usluga 5G tehnologije", najavljuje Tintor.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.