Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2018, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novca za pripadnike MUP-a RS koji su čuvali granicu od migranata

SARAJEVO - Iako su postojala obećanja Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ o finansiranju troškova za smještaj i ishranu 60 pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su na ispomoći pripadnicima Granične policije BiH, sredstva još nisu obezbijeđena, pa je neophodno da IOM odmah provjeri mogućnost za finansiranje ovih policajaca s Evropskom agencijom za upravljanje spoljnim granicama, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH koja je u posjedu Srne.

"Granična >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << policija je razgovarala sa predstavnicima MUP-a Srpske o angažmanu dodatnih 30 policajaca na lokacijama Zvornik i Janja da bi se zaštitila granica od nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH, s obzirom na to da je trenutno na tom području značajan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice. Pokrenute su aktivnosti na angažovanju dodatnih 15 policajaca MUP-a Srpske", piše u informaciji.

Angažman će zavisiti od mogućnosti obezbjeđenja dodatnih sredstava posredstvom IOM-a za smještaj i ishranu tih 15, kao i 60 policajaca MUP-a Republike Srpske koji su već angažovani, istaknuto je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti migracija koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH.

U tekstu piše i da je, na osnovu sporazuma Granične policije i MUP-a Srpske, tih 60 policajaca MUP-a Republike Srpske angažovano na lokacijama Trebinje, Foča i Zvornik.

Angažovano je i 15 pripadnika policije Brčko distrikta.

"U nedostatku kapaciteta Granične policije donesena je odluka o pružanju podrške, na period od 30 dana, 20 policajaca Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ i 30 policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u zaštiti granice od nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH", piše u informaciji koju je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U informaciji je istaknuto da su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH informisali da je Crveni krst pri kraju raspoloživih sredstava za potrebe migranata i da će 15. jula ostati bez sredstava.

Stav Koordinacionog tijela za pitanja migracija - Operativnog štaba jeste da bi finansiranje ishrane migranata trebalo da obezbijedi UNHCR.

"Na povećani ulazak migranata u BiH uticalo je uvođenje bezviznog režima između Srbije i Irana koji se zloupotrebljava. Potrebno je s predstavnicima Srbije razgovarati o sprovođenju Sporazuma o readmisiji između BiH i Srbije, s posebnim akcentom na povratak državljana Irana u Srbiju u skladu s tim sporazumom u cilju rješavanja tog problema", naveo je Mektić u informaciji.

Mektić je istakao da je Ministarstvo bezbjednosti pripremilo prijedlog odluke o izmjenama i dopuni odluke o formiranju Koordinacionog tijela za pitanja migracija, prema kome u sastav tog tijela, kada djeluje kao Operativni štab, ulaze i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva civilnih poslova i predstavnik Ombudsmana za ljudska prava BiH.

"Ombudsman je naveo da predstavnici te institucije, u skladu sa nadležnostima, ne mogu biti članovi Operativnog štaba, ali da mogu učestvovati u svojstvu posmatrača. Prijedlog te odluke dostavljen je na mišljenje Kancelariji za zakonodavstvo Savjeta ministara i Ministarstvu financija i trezora", piše u informaciji.

Mektić je napisao da je Koordinaciono tijelo za pitanja migracija - Operativni štab na sastanku 4. jula zaključilo da Granična policija nastavlja da aktivno radi na zaštiti granice BiH, zahvaljujući angažmanu i pomoći 140 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, MUP-a Republike Srpske, Sipe i policije Brčko distrikta.

Srna je objavila da je u informaciji Ministarstva bezbjednosti pripremljenoj za današnju sjednicu Savjeta ministara navedeno da je na teritoriji BiH od 1. januara do 5. jula 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 8.081 nezakonitih migranata i da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u tom periodu iskazalo 7.424 osoba, dok je njih 686 podnijelo zahtjev za azil.

U informaciji je istaknuto da u te brojke ne ulaze podaci Službe za poslove sa strancima koji su, kako je navedeno, nedostupni.

U tekstu je obrazloženo da su, usljed velikih padavina, 22. juna poplavljene prostorije Službe za poslove sa strancima, kao i određeni broj servera na kojima su biometrijski podaci stranaca, operativna baza podataka i podaci sa službenih imejl adresa, te da zbog nastalih tehničkih problema od tog dana nisu raspoloživi podaci Službe za poslove sa strancima.

U informaciji je istaknuto da je potrebno, uz podršku IOM-a, obezbijediti teren na području Unsko-sanskog kantona za postavljanje 50 specijalizovanih šatora doniranih iz Austrije.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i gradonačelnih Bihaća Šuhret Fazlić oštro se protive planu zadržavanja i smještaja migranata na teriroriji tog kantona.

Fazlić je juče izjavio da je na sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da će zbog migrantske krize 26. jula biti održani protesti u Sarajevu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.