Nelson: Nema paralele između dijaloga Prištine, Beograda i BiH

Izvor: RTS, 07.Mar.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nelson: Nema paralele između dijaloga Prištine, Beograda i BiH

Američki ambasador u BiH Erik Nelson navodi da se odnosi Beograda i Prištine, odnosno priča o razgraničenju i eventualni uticaj na BiH, ne mogu dovoditi u vezu ni u kojem slučaju sa BiH.
Erik Nelson je na konferenciji za novinare rekao da je stav SAD jasan i da nikakva paralela između pregovora Beograda i Prištine i BiH ne postoji, prenosi Kliks.

"Neke sličnosti postoje, a tiče >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se onoga što je potrebno regionu. To je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi kako bi se poboljšala bezbednost celog regiona. To tražimo i u BiH, ali to uvek mora da uvažava teritorijalni integritet i suverenitet BiH", rekao je Nelson. 
Upitan da prokomentariše reforme odbrane za koje se zalaže Milorad Dodik i generalno aktiviranje MAP-a, on je odgovorio da veruje da u BiH postoji jasan koncenzus kada je reč o partnerstvu sa NATO-om. 
"Znam da postoje važni razgovori koji se vode oko formiranja vlasti. Puno je važnih pitanja. Mislim da postoji prostor za dogovor. Vrlo je jasno da su interesi SAD i NATO-a zaštita mira u BiH. Predsednik Dodik rekao mi je da je zahvalan SAD na okončanju rata i uspostavljanju mira u BiH. To je važno postignuće i nešto što zajedno trebamo da održavamo i unapređujemo", rekao je Nelson.
Govoreći o uticaju Rusije i Kine na region, američki ambasador je ocenio da se negativan uticaj Rusiji u regionu, odnosno pokušaj destabilizacije, vidi na primeru Crne Gore. 
"Radimo na tome da pošaljemo pravu poruku i suprotstavimo se tome. SAD su istinski prijatelj BiH. Rusija je važan partner SAD u Savetu za sprovođenje mira i moramo se dogovarati sa putem BiH ka napred, a taj put napred koji podržavaju svi građani zemlje je integracija u evroatlantske institucije", ukazao je Nelson.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ambasador SAD u BiH: Odnosi Srbije i Kosova ne mogu se dovoditi u vezu sa BiH

Izvor: Beta, 07.Mar.2019

Novoimenovani američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je danas u Sarajevu da se odnosi Srbije i Kosova ni na koji način ne mogu dovoditi u vezu s Bosnom i Hercegovinom."Stav SAD je jasan i on glasi - nema nikakve paralele izmedju pregovora Srbije i Kosova i BiH", rekao je Nelson u prvom obraćanju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.