Nekoliko stotina migranata u parku kod Ekonomskog fakulteta

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko stotina migranata u parku kod Ekonomskog fakulteta

Nekoliko stotina migranata, od kojih je najveći broj njih iz Avganistana, i danas je u parku kod Ekonomskog fakulteta, a u Komesarijatu za izbeglice kažu da je u Srbiji oko 3.000 migranata.

"U parku kod Ekonomskog nalazi se nekoliko stotina migranata i taj broj se ne povećava drastično", rekao je Tanjugu portparol Komesarijata Ivan Mišković.

U parku kod Ekonomskog fakulteta među migrantima najviše je Avganistanaca, a zatim onih iz Pakistana, dok je jedan manji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << broj njih iz Sirije, Maroka, Alžira...

Nastavak puta do željene destinacije, iako mogu da sačekaju u kolektivnom centru, čekaju u parku, gde spavaju na zemlji, umivaju se na česmi, a odeću suše na drveću.

Među njima je i Omad, 16-ogodišnji Avganistanac, koji iako bi trebalo, da je u školi, uporno pokušava da preko Mađarske stigne u Nemačku, u želji da se pridruži starijoj sestri koja se tamo nalazi.

Prethodni pokušaj da uđe u Mađarsku, završio se neuspehom, a u kamp ne želi, jer u parku "čeka nove vesti o odlasku na granicu".

"Pokušali smo da uđemo u Mađarsku, policija nas je uhvatila i vratila u Srbiju. Nadam se da će Mađari otvoriti granicu, samo želim da odem u Nemačku", rekao je Omad Tanjugu.

Emran iz Pakistana, kaže da je u Srbiji skoro 40 dana, jer ne može da pređe u Mađarsku.

U istoj je situaciji kao i Omad - želi da ode u Nemačku, da tamo pokuša da nađe posao, a prethodni pokušaj ulaska u Mađarsku nije uspeo.

Migranti koji su u parku kod Ekonomskog dobijaju hranu u Miksalištu, a za pomoć se mogu obratiti i u Info centru za azil u Nemanjinoj ulici.

Prema rečima Ivana Miškovića, već desetak dana je ujednačen broj migranata u našoj zemlji, oko 3.000, i nema značajne promene njihovog broja.

On je precizirao da je u privremenim i stalnim prihvatnim centrima smešteno oko 1.900 migranta, a njih oko 700 je na Horgošu i Kelebiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.