Porfirije u Beranama: Obmana je da SPC ima pretenzije prema Crnoj Gori

Izvor: Beta, 25.Sep.2021, 20:59

Porfirije u Beranama: Obmana je da SPC ima pretenzije prema Crnoj Gori

Nekoliko hiljada gradjana dočekalo je danas patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija u crnogorskom gradu Berane, gde je doputovao povodom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.Porfirije će sutra ujutru u manastiru Djurdjevi stupovi u Beranama predvoditi čin ustoličenja Metodija, koji je na tom mestu nasledio novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.Patrijarha su danas dočekali mitropolit Joanikije i episkop Metodije, i potom zajedno izašli na binu.Obraćajući se gradjanima okupljenim ispred manastira Djurdjevi stupovi, patrijarh Porfirije je negirao da SPC ima pretenzije na teritorije, da ugrožava suverenitet i da se bori za vlast, rekavši da "oni koji to govore obmanjuju narod".Povodom kritika što nije pominjao crnogorski narod u govorima, patrijarh je rekao da poštuje one koji se deklarišu Crnogorcima, ali je dodao da u crkvi "nema apsolutizovanja biološkog konteksta postojanja", navodi Radio Slobodna Evropa."Neko je kritikovao da nisam izgovorio 'crnogorski narod'. Neka bude ko god hoće Crnogorac. A onaj, ne samo koji hoće, nego koji zna svoje korene, svoje stablo i plodove Vasojevićevskog stabla, zna i hoće da pripada srpskom narodu. To ne znači da mi ne prihvatamo, ne razumemo i ne poštujemo i one koji žive pored nas, a deklarišu se i osećaju da su Crnogorci. U crkvi Hristovoj, medjutim, nema ni Srbina ni Crnogorca, ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U čast ustoličenja vladike budimljansko-nikšićkog Metodija: Vladika slavonski Jovan SLETEO PADOBRANOM ispred manastira Đurđevi stupovi (VIDEO)

Izvor: Blic, 25.Sep.2021

U čast ustoličenja vladike budimljansko-nikšićkog Metodija i dolaska patrijarha Porfirija u Crnu Goru, vladika slavonski Jovan skakao je padobranom i sleteo nadomak manastira Đurđevi stupovi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.