Neko kupuje rakete, a neko je zamrznut 25 godina

Izvor: B92, 29.Dec.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neko kupuje rakete, a neko je zamrznut 25 godina

Beograd -- Od pitanja trebaju li Srbiji kao odgovor na naoružavanje okruženja balističke rakete, mnogo je važniji zaključak da joj je neophodna modernizacija vojske.

Vojna logika otkriva - ako hoćeš da budeš neutralan i da istovremeno pariraš, onda moraš da imaš mnogo više i bolje nego komšija koji pripada Savezu.

Složeni borbeni sistem u Srbiji nosi datum iz vremena bivše Jugoslavije.

Na pitanje razmišlja li Vojska o kupovini takve opreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima li ozbiljnog novca ako misli da parira, iz Ministarstva odbrane odgovaraju - na jednostavan vojnički način.

"Vojska Srbije u potpunosti je spremna da odbrani zemlju od oružanog ugrožavanja spolja", kaže Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Od pitanja trebaju li Srbiji kao odgovor na naoružavanje okruženja balističke rakete, mnogo je važniji zaključak da joj je neophodna modernizacija vojske, u svakom smislu.

"Hrvatska kao članica NATO dobija donacije od viškova opreme iz zapadnih zemalja i to je njihova zlatna šansa. Kod nas se ništa ne događa 25 godina, zamrznuti smo, a bilo kakva kupovina nove tehnike ne dolazi u obzir jer nema novca", kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Neutralnu Srbiju okružuju ili članice NATO ili zemlje koje to žele da postanu što pre. Pomoć u naoružanju koju komšije dobijaju od Saveza ne treba shvatati ni kao izazov koji treba pratiti, ali ni kao pretnju, kategorični su u Atlantskom savetu Srbije.

"U tom smislu moguće da je došlo do nekog dodavanja da bi se ispunio standard naoružanja. To je stanadardna procedura, ne nešto što nas ugrožava ako ostanemo neutralni. Ako se krećemo na istok, to je druga priča, ne dao bog", kaže Vladan Živulović iz Atlantskog saveta Srbije.

Zbog situacije na Balkanu zabrinula se i jedna udaljena zemlja - rusko ministarstvo spoljnih poslova smatra da to što je NATO uputio poziv Crnoj Gori za članstvo pokazuje da taj savez nastavlja da stvara pretnje po rusku nacionalnu bezbednost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.