Neće biti rata: Teheran smatra da neće doći do sukoba u regionu

Izvor: B92, 18.Maj.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti rata: Teheran smatra da neće doći do sukoba u regionu

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ocenio je da neće doći do novog rata u regionu.

Kako je objasnio, Teheran ne želi sukob i istakao da nijedna zemlja nema iluziju da može da se sukobi sa Iranom.

Do porasta napetosti u regionu došlo je pošto je američka ambasada u Iraku ranije saopštila da je od Stejt departmenta dobila naređenje da svo osoblje koje nije neophodno, odmah napusti tu zemlju zbog pojačanih tenzija u odnosima SAD sa Iranom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je Rojters.

Upozorenje je usledilo pošto je Vašington prošle nedelje saopštio da je otkrio navodne nove pretnje iz Irana, koje su, kako je navedeno, usmerene na Amerikance i američke interese, prenosi AP.

Potom je portparol nemačkog Ministarstva odbrane saopštio da ta zemlja obustavlja vojnu obuku u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu, tvrdeći da Berlin ima odredjene naznake da postoji rizik od napada koji bi imao podršku Irana.

Nemačkoj se pridružila Holandija, koja je suspendovala misiju u Iraku, a čiji je cilj bio pružanje bezbednosne pomoći lokalnim vlastima. Naime, osoblje holandske vojske je u saradnji s drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na severu Iraka, preneo je Rojters.

Oglasio se i emir Kuvajta Sabag Al-Ahmed Al-Džabir Al-Sabah, koji je poručio da kuvajtska vojska mora da bude spremna zbog konflikata na Bliskom Istoku, koji su doveli do stanja nesigurnosti i smanjene bezbednosti.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je svom timu za nacionalnu bezbednost i drugim saradnicima kako ne želi da se tenzije sa Teheranom pretvore u novi rat, ali je takodje jasno stavio do znanja da će zaštititi američke interese u regionu, kažu američki zvaničnici.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iranski šef diplomatije: Rata neće biti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Maj.2019

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da ne vjeruje da će u regionu izbiti rat jer Teheran ne želi sukob, ali da nijedna zemlja ne treba da živi u iluziji da može da se suprotstavi Iranu. Tenzije su porasle u regionu posljednjih dana, a sve su veći strahovi zbog mogućeg...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.