Ne postoji nijedan dokument koji dokazuje nevinost, Stepinac odgovoran za ustaške zločine

Izvor: B92, 01.Sep.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne postoji nijedan dokument koji dokazuje nevinost, Stepinac odgovoran za ustaške zločine"

Beograd -- Svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je kardinal Alojzije Stepinac, dovoljno znao o zločinima NDH i na posredan način u tome učestvovao.

To je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" izjavio bivši ambasador Srbije u Vatikanu i član Mešovite pravoslavno-katoličke komisije koja je raspravljala o ulozi nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, pre, u vreme i posle Drugog svetskog rata Darko Tanasković.

On je istakao da to potvrđuje i nedavno otkriveni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemački dosije u Arhivu Vojvodine, objavljen u tom beogradskom listu, dok se, nasuprot tome, do sada nije pojavio nijedan dokument o nevinosti Stepinca i što je sve zajedno dovoljno, kako je istakao, "za zaključak da je on problematičan kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve".

Tanasković, koji je bio i ambasador Srbije u Unesku, rekao je i da je teško očekivati da bi novi zahtev na jesen prištinskih vlasti za ulazak Kosova u tu agenciju UN mogao da dobije dvotrećinsku većinu.

On je istakao da se u poslednje dve godine situacija na međunarodnom planu promenila, utoliko pre što na Kosovu slede izbori, a i "ukupnim ponašanjem Priština sigurno nije ojačala svoj kredibilitet u međunarodnoj zajednici".

Ukazao je i na problem posezanja prištinskih vlasti za srpskom i pravoslavnom kulturnom baštinom, ukazujući na problem identiteta kosovskih Albanaca.

"Kulturni identitet samoproklamovane države ne bi mogao da počiva ni na čemu drugom osim na pretežno kulturnom nasleđu Srba i delimično na osmanskom. Oni nastoje da raznim falsifikatima, neposrednim zaposedanjem, pobijanjem zastave kao simboličkog znaka pripadnosti, kao u slučaju Novog Brda, pokažu kako je većina tog nasleđa izvorno albanska, pri čemu, naravno, falsifikuju istoriju", istakao je Tanasković.

On je ocenio da takvim nastupom Priština ne može proizvesti bilo kakav značajan efekat u ozbilljnoj nauci, ali dovodi srpsko kulturno nasleđe u još težu poziciju, tim pre što Srbija u ovom trenutku ne kontroliše teritoriju Kosova i Metohije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.