Ne mogu oprostiti Kolindi reči - NDH je bila zločinačka

Izvor: B92, 08.Maj.2016, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne mogu oprostiti Kolindi reči - NDH je bila zločinačka"

Tokom jutarnje mise koju je prenosila HRT gledaoci su mogli da čuju neskriveno zagovaranje zločinačkog ustaškog režima, piše hrvatski portal Indeks.

Luka Prcela, starešina dominikanskog manastira u Splitu zamerio je hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović što je Nezavisnu državu hrvatsku osudila kao zločinačku.

"Ne mogu podneti kad neko nekoga udara bez razloga i ne mogu podneti kad i moj narod nekoga udara bez razloga. Pogotovo ne mogu podneti da mi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sami po sebi pljujemo. Strašno je kada mi, evo sada se nalazimo u maju, u subotu će se ići u Blajburg", rekao je on.

"Zaboravili smo da smo bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako da oprostim ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da hrvatska država, Nezavisna država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Ko ti kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 41. do 45. Ma, ja pitam, ako je morala to da kaže pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardovalii ni Drezden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili van svojih granica?, naveo je Prcela.

On je Kolindu Grabar Kitarović nazvao predsednicom antihrvatske države.

Predsednica Grabar Kitarović odgovorila je na Fejsbuk profilu da ona njemu njegovu izjavu oprašta i da se treba okrenuti budućnosti.

"Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti", napisala je predsednica Kolinda Grabar Kitarović na Fejsbuku, prenosi Hina.

Hrvatska radiotelevizija, zamoljena za komentar, odgovorila je da "stavovi i mišljenja koji se prenose u direktnim radijskim i televizijskim prjenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije", prenosi Hina.

"Hrvatska radiotelevizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takvog govora", piš u kratkom odgovoru HRT.

U Splitsko - makarskoj nadbiskupiji su za Hinu rekli da ne mogu komentarisati Prcelinu izjavu, s obzirom da se radi o dominikancima, pa to može hrvatski dominikanski provincijal.

Luka Prcela je javnosti u Splitu poznat po tome što je za vreme rata u Hrvatskoj počeo držati mise za poglavnika (čelnika) NDH Antu Pavelića, navodi Hina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ne mogu oprostiti Kolindi što je NDH nazvala zločinačkom državom"

Izvor: Vesti-online.com, 08.Maj.2016

Tokom jutarnje mise koju je prenosila HRT gledaoci su mogli da čuju neskriveno zagovaranje zločinačkog ustaškog režima, piše hrvatski portal Indeks...Luka Prcela, starešina dominikanskog manastira u Splitu zamerio je hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović što je Nezavisnu državu hrvatsku...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.