Navršava se 26 godina od stravičnog zločina USTAŠA: O KRVAVOM PIRU i dalje se priča!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2018, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navršava se 26 godina od stravičnog zločina USTAŠA: O KRVAVOM PIRU i dalje se priča!

Niko još uvek nije odgovarao za to

Danas se navršava 26 godina od zločina na Miljevačkom platu, kada je ubijeno 40 srpskih teritorijalaca, a da do sada za to niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom. Na taj dan 1992. hrvatska vojska je napala polozaje srpske teritorijane odbrane na Miljevačkom platou u blizini Drniša i preuzela kontrolu nad sedam sela.

- Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima, niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom - izjavio je tim povodom predsednik Dokumentaciono informativnog centra Veritas, Savo Štrbac.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, naveo da je uoči napada hrvatska strana od srpske zatražila suzdržavanje od eventualnih provokacija zbog održavanja Međunarodnog festivala deteta, koji je taj dan trebao započeti u Šibeniku, da bi to isto jutro napala srpske položaje.

Ističe da Savet bezbednosti UN 30. juna donosi Rezoluciju 762 kojom osuđuje akciju i traži povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, što, dodaje, Hrvatska odbija.

- Tužan epilog tog napada je 40 ubijenih srpskih teritorijalaca, od kojih su većina masakrirani nakon predaje. I umesto da tela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti naređuju srpskim zarobljenicima, pod petnjom smrću, da ih bacaju u krašku jamu namenjenu za glomazno smeće - navodi Štrbac.

Kasnijom predajom delova leševa srpskoj strani, "sastavljeno" je, kaže Štrbac, 40 leševa, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gde se i danas nalaze.

- Posle pada Republike Srpske Krajine, ni međunarodna zajednica ni hrvatska nisu pokazali nikakav interes da se ti posmrtni ostaci ekshumiraju i pokušaju identifikovati savremenom DNK-a metodom - navodi Štrbac.

U saopštenju Štrbac kaže da je zločin na Miljevačkom platou zabeležen i na videotraci onih koji su ga i počinili, koja se neposredno posle događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

- Nakon dugogodišnjeg vođenja krivičnog postupka, Županijski sud u Splitu je, u septembru 2014, osudio dvojicu pripadnika HV, Antu Babca na 3 godine i 8 meseci i Mišu Jakovljevića na 3 godine zatvora zbog ubistva ratnog zarobljenika Miroslava Subotića, pripadnika TO RSK iz kninskog sela Ervenik, a kazna im je potvrđena i presudom Vrhovnog suda RH od 6. septembra 2017. godine - navodi Štrbac.

Nagodbom od 20. aprila ove godine, Hrvatska se, dodaje, obavezala porodici ubijenog Subotića da na ime duševnih boli isplatiti oko 70.000 evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.